Profesyonelce yapılmayan banka sigotacılığı sektöre zarar veriyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sunay YILDIRIM / Sigorta Acenteleri Derneği (SAB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Erzurum İl Temsilcisi        

Profesyonel acenteler için 5684 Sayılı Sigortacılık Kanunu'nda "başka iş yapma yasağı ve fiziki mekan şartları" bankalar için de uygulanmalıdır. Mesleki bilgi ve becerinin gerekli olduğu, tüketiciler için bilgilendirmenin son derece önemli olduğu sigorta poliçelerinin, bankalarca ek bir iş ve ek bir kazanç olarak yapılması tüketiciyi de mağdur etmekte ve biz acenteler için de haksız kazanç nedeni olmaktadır. Bankalar topladıkları mevduatlardan kredi sağlayıp istihdamına katkı sağlayarak, müteşebbislere daha rantabl projeleri kredilendirip ekonomiyi büyütme yerine, biz profesyonel acentelerin alanında bu gücü tüketici aleyhine kullanıp girmeleri doğru değildir.

Yeni yönetmelik taslağında zorunlu sigortalar dışında kredi ilişkisi nedeniyle bilgilendirmeyi gerektiren sigortaları bankaların yapmaması sigorta sektörü ve tüketici açısından son derece önemli bir adımdır. Sigorta seçme özgürlüğünün tüketiciye tanınması gerekir. Aslında temel sıkıntı herkesin kendi işini yapmamasından kaynaklanmaktadır. Bu durumdan dolayı başta tüketici, sektör ve biz acenteler zarar etmekteyiz. Umudum yeni sigorta acente yönetmeliğindeki bu maddenin muhafaza edilerek çıkarılmasıdır.

Sigorta şirketlerinin acente seçiminde işini daha iyi yapan profesyonel acentelere yönelmesi de önemlidir. Hem bankayla hem otomotivciyle hem vakıf ve sandıkla hem kooperatiflerle hem direk satış kanalıyla hem web tabanlı satış kanallarıyla sağlıklı bir piyasa düzenlemesi mümkün değildir. Belirttiğim kanallarla yapılan sigortacılığında mevcut halleriyle iyi denetlenmeleri gerekmektedir. Bu kanallarla yapılan satışlar ile acentelerden düzenlenen poliçeler arasında zaman zaman fiyat farklılaştırmaları görüyoruz. Bu da bir haksız rekabettir ve önlenmesi gerekir.

Yeni acente yönetmelik taslağında acenteler için bir çok konuda kanaatimce yeterli düzeyde açıklama yapılmıştır. İyi niyet çerçevesinde hazırlanan bu taslağın ufak tefek eksikliklerinin giderilerek çıkarılması halinde sektörümüzü bulunduğu noktadan çok daha ileriye götüreceğine inanmaktayım. Bunların gerçekleşmesi için üzerimize düşen görevleri ve çalışmaları hızla yapmaktayız.

Bu konularda ilginizi çekebilir