"1 Ocak'ta elektrik ve doğalgaza zam yok"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, zamma baskı yapan bir maliyet artışı olmadığı müddetçe 1 Ocak'ta elektrik ve doğalgaza zam yapılmayacağını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


Meltem GÜNDÜZ

ANKARA- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, ikinci nükleer santral projesinde ellerini taşın altına koymak istediklerini belirterek, EÜAŞ'la birlikte uluslararası bir şirketin gerçekleştireceği bir model öngördüklerini söyledi. Kilci, zamma baskı yapan bir maliyet artışı olmadığı müddetçe 1 Ocak’ta elektrik ve doğalgaza zam yapılmayacağını açıkladı.

Ekonomi Muhabirleri Derneği üyeleriyle, dernek genel merkezinde bir araya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, gündeme ilişkin önemli açıklamalar yaptı. İkinci nükleer projesinde kamunun da yer alması gerektiğini belirten Kilci, " Sinop’taki projede EÜAŞ ile birlikte bir konsorsiyumun oluşması lazım. 20 milyar dolarlık bir yatırım olacak. EÜAŞ bunun altından kalkabilir. Doğru partneri bulup projeyi hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Projede elimizi taşın altına koymak istiyoruz. Bu projede kamunun ve Türk özel sektörünün olması gerek. EÜAŞ'la birlikte uluslararası bir şirketin gerçekleştireceği bir model öngörüyoruz" diye konuştu. Kilci, EÜAŞ’ın projeye çok büyük katkısının olacağını ifade ederek, 3. nükleer santral projesinde katkılarının daha fazla olacağını, 4. santrali de kendilerinin yapmak istediğini aktardı.

1 Ocak’ta zam yok

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, Ocak’ta elektrik ve doğalgaza zam yapılmayacağını söyledi. Kilci, "Aralığın 13’teyiz, 1 Ocak’ta zam yapmak için hesabın kitabın bugün ortaya çıkması gerek. Son geçtiğimiz 3 ayın hesapları Ocak’ta zam yapmayı ortaya koymuyor" dedi.2013 yılında fiyatlarda çok büyük bir fiyat ayarlaması yapacak bir oynama yapmayacaklarının altını çizen Kilci, geçen sene vatandaşı üşütecek bir noktaya gitmediklerini, bu yılın da öyle olmayacağını söyledi. Doğalgaz fiyatlarının 2008 yılına göre çok daha düşük olduğunu belirten Kilci, fiyatların 1 ay öncesine göre yüksek olduğunu bildirdi.

Gazın 3-4 katını satabilmeliyiz

Şu anda en önemli kaynağın Kuzey Irak’taki petrol rezervleri olduğunu aktaran Kilci, Türkiye’nin de 50 milyar metreküp gaz tüketen bir ülke olduğunu, bunun çok önemli olduğunu söyledi. Rusya’nın üçüncü en önemli müşterisi olduklarını anlatan Kilci, "  Gazın transit ticareti, uluslar arası pazarlara sunulması çok önemli. Bizim bunun 3-4 katını satabilmemiz lazım. Satabilmemiz için ise boru, depo ve istasyon olması lazım" diye konuştu. Bölgemizdeki petrol ve gaz rezervlerinin değerlendirilmesinde Türkiye’ye çok büyük görev düştüğünü aktaran Kilci, bunların orta ve uzun vadeli projeler olduğunu, enerjinin etkin ve verimli bir şekilde en iyi ulaştırılmasında rol oynamak gerektiğini söyledi.

BOTAŞ 2013’te yükümlülüklerini yerine getirecek

2012 yılında 48.5 milyar metreküp doğalgaz tüketimini öngördüklerini belirten Kilci, 2013 yılında ise büyüme rakamları göz önüne alınarak bu rakamın küçük bir miktar artması öngördüklerini kaydetti. BOTAŞ’ın 2013 yılında bütün yükümlülüklerine yerine getireceğini belirten Kilci, " BOTAŞ mali durumunda sıkıntılar yaşadı. Düzlüğe çıktı diyemesek de belli düzelme sağlandı" dedi.

Bakanlığı tarafı olduğu kanun

Kilci, EPDK’yı zayıf hale getirmenin kimsenin işine yaramayacağını vurgulayarak, " EPDK her bir pompayla uğraşmak zorunda. Lisanslandırma, denetleme sadece bir kuruma verilmiş durumda. Kurumun verimsiz olmasındansa ikiye bölünmesi çok daha iyi olur" dedi. Petrol Piyasası Kanunu’nu tekrar gözden geçirdiklerine dikkat çeken Kilci, bakanlığın tarafı olduğu bir yapı oluşturacaklarını bildirdi.