"AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı var"

Portekiz Cumhurbaşkanı Anibal Cavaco Silva, ülkesinin Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği desteği vurguladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Portekiz Cumhurbaşkanı Anibal Cavaco Silva, ülkesinin Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği desteği vurgulayarak, "Gelecekte hedefleri yakalamak ve dış politikayla güvenliği güçlendirmek için Türkiye önemlidir. AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı vardır" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün daveti üzerine Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Silva, düzenlenen ortak basın toplantısında, Türkiye'nin stratejik durumunun dünya barışı için önemli olduğunu ifade etti.

Silva Genel Kurula hitap etti

TBMM Genel Kuruluna hitap eden Silva, AB'nin, Türkiye'nin katılmasıyla, çok boyutlu kültürel bir mirasa sahip büyük bir ulusun kazandıracağı zenginliğin yanı sıra; ortak geleceği için hayati önem taşıyan alanlarda çok daha büyük bir ağırlığa sahip olarak hareket edebilmesini sağlayacak stratejik anlama kavuşacağını söyledi.

Gül, Silva onuruna yemek verdi

Cumhurbaşkanı Gül , Silva ve eşi Maria Cavaco Silva onuruna Çankaya Köşkü'nde akşam yemeği verdi.

Gül yemekte yaptığı konuşmada, Avrupa Birliği gibi Türkiye'nin de bir ''barış ve çağdaşlaşma fikrini simgelediğini'' belirterek, ''Türkiye'nin de katılımıyla AB yalnızca daha güçlü, daha müreffeh, daha güvenli bir işbirliği alanı olmakla kalmayacak, küresel bir aktör olarak erişimini ve inandırıcılığını da arttıracaktır'' dedi.

Portekiz Cumhurbaşkanı Anibal Cavaco Silva da konuşmasında, ''Bugünün Avrupası Türkiye'nin merkezi bir rol sahibi olduğu uzak ve yakın tarihin bir ürünüdür. Yarının Avrupasının, yani günümüzün ve geleceğin sorunlarıyla başa çıkabilecek, uluslararası sahnede daha güçlü, inanılır ve etkin olan, barış, güvenlik ve toplumsal ve ekonomik kalkınmayı güvence altına alabilecek bir Avrupa'nın, Türkiye'nin katkısına ihtiyacı vardır'' diye konuştu.