"Afrika'dan beklentilerimiz uzun vadeli, verimli ortaklık"

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türkiye-Afrika İş Forumu çalışma kahvaltısında konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL -  Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk özel sektörü olarak, Afrika'dan uzun vadeli, sağlam temellere oturmuş, verimli bir ortaklık beklediklerini söyledi.

Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi kapsamında, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) ev sahipliğinde Türkiye-Afrika İş Forumu çalışma kahvaltısı düzenlendi.

Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı konuşmada, ticaretin ve ekonomik faaliyetlerin gelişmesinin beraberinde zenginliği de getirdiğine işaret ederek, Afrika'nın, insan kaynaklarını ve doğal zenginliklerini en verimli şekilde kullanarak, ekonomik kalkınmasını gerçekleştirmesinin küresel sisteme entegrasyonunun ve dünya ekonomik düzeni içinde hak ettiği yere gelmesinin Türk özel sektörünün ortak arzusu olduğunu söyledi.

Türk özel sektörü olarak, dinamizm ve deneyimlerini Afrikalı meslektaşlarıyla paylaşma ve birlikte daha yoğun çalışma istediklerini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Bizim Afrika'dan beklentilerimiz uzun vadeli, sağlam temellere oturmuş, verimli bir ortaklıktır" dedi.

Hisarcıklıoğlu, Afrika kıtasının bugün içinde bulunduğu durumu, 1980'lerin Türkiye'sine benzeterek, kıtanın dünyaya açılma potansiyelinin çok yüksek olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin 27 yılda büyük mesafe kat ettiğini, o dönemde 3 milyar dolar olan ihracatın, 2007 sonu itibariyle 107 milyar dolara ulaştığını ve 2008 sonunda 135 milyar dolar olarak gerçekleşmesinin beklendiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, ihracatın yüzde 65'inin ABD ve Avrupa ülkelerine yapıldığını, bunun da ürünlerin kalitesi ve fiyatının rekabetçiliğinin bir göstergesi olduğunu aktardı.

"Siyasilerden öncelik değil, destek istiyoruz"

1980'li yıllarda Türk özel sektörünün de korkmadan dünyaya açıldığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

"27 yıl önce Türkiye'de sanayi yoktu. Benim annemin bir çamaşır makinesi vardı. Fişe sokardı, yürüye yürüye antreye gelirdi. Biz idarecilerimize derdik ki, 'Neyi satacağız dünyaya? Sanayi yok bizde'. Ama o dışa açılma var ya... Şimdi Avrupa'da satılan her 3 beyaz eşyadan bir tanesi Türk malı. Bakın yürüyen çamaşır makinesinden nereye gelmişiz. Biz bu tecrübelerimizi değerli kardeşlerimizle paylaşmaya hazırız. Ama tek bir talebimiz var. Siyasilerden destek istiyoruz. Öncelik istemiyoruz. Sadece destek."

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin ihracatının yüzde 13'ünü yüksek teknolojinin oluşturduğunu ve bunları Afrikalı meslektaşlarıyla paylaşmaya hazır olduklarını belirterek, Afrika ile dış ticarette ortaya konan 30 milyar dolar hedefinin çok kısa sürede yakalanacağına inandığını, esas olanın kalıcı birlikteliklerin ortaya getirilmesi olduğunu vurguladı.