"Afrika'ya yakın ilgi göstereceğiz"

Gül, "İlişkileri geliştirirken ekonomik, ticari ve siyasi sebeplerle birlikte Afrika'nın sorunlarına daha yakından ilgi göstereceğiz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Zambiya Cumhurbaşkanı Rupiah Bwezani Banda ve heyetindeki bakanların enerji, tarım, madencilik ve ulaştırma konularında bilgi verdiklerini ve Türkiye ile yakın iş birliği içinde olma arzusunu ilettiklerini belirterek, "Türkiye bu konularda elinden gelen yakın ilgiyi Afrika'ya ve özellikle Zambiya'ya gösterecektir" dedi.

Gül, Zambiya Cumhurbaşkanı Banda ile Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirdiği başbaşa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısı öncesinde Türkiye ile Zambiya hükümetleri arasında hava ulaştırmasına ilişkin anlaşma imzalandı. Anlaşmaya Türkiye adına Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Zambiya adına Dışişleri Bakanı Kabinga Pande imza attı.

Ayrıca, iki ülke dışişleri bakanlıkları arasında siyasi istişare mekanizması kurulması ile diplomat eğitimine ilişkin mutabakat muhtıraları imzalandı. Muhtıralara Türkiye adına Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hakkı Akil, Zambiya adına Pande imza attı.

Anlaşmaların imzalanmasının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Gül, Banda ve beraberindeki heyeti Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve ilk kez iki ülke arasında Cumhurbaşkanı düzeyinde ziyaret yapıldığını ifade etti.

Türkiye'nin Afrika açılım politikası çerçevesinde Afrika'da açılmasına karar verilen büyükelçiliklerden birinin de Zambiya'da olacağını belirten Gül, Türkiye'nin kıtada yeni büyükelçilikler açma kararının Afrika ülkeleri tarafından memnuniyetle karşılandığını söyledi.

"Türkiye ile daha yakından çalışmayı arzuluyoruz"

Zambiya Cumhurbaşkanı Rupiah Bwezani Banda, Zambiya'nın Türkiye ile daha yakından çalışmayı arzuladığını söyledi.

Banda, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Çankaya Köşkü'nde yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Türkiye'de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "kendisini evinde hissettiğini" ifade etti.

"Zambiya'nın Türkiye ile daha yakından çalışmayı arzuladığını" belirten Banda, görüşmelerde farklı alanlarda işbirliği konularını ele aldıklarını söyledi. Banda, "iki ülke arasında yapılacak çok şey olduğunu" kaydetti.

"Türkiye'nin kalkınma düzeyinin kendileri için sürpriz olduğunu" ifade eden Banda, "ülkesinin kalkınması için son derece ehil bir ortakla çalışacaklarını gördüklerini" söyledi.

Zambiya'da açılacak Türk büyükelçiliği için minnettar olduklarını da ifade eden Banda, bu konuda gerekli yardımı göstereceklerini kaydetti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir