"AKP'nin kapatılacağını hiçbir zaman düşünmedim"

Bakan Çiçek, AKP'nin kapatılması davasının ardından görüşlerini bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, bir hukukçu olarak AKP'nin kapatılacağını hiçbir zaman düşünmediğini söyledi. 

Cemil Çiçek, İsviçre'nin Milli Günü resepsiyonunda basın mensuplarıyla yaptığı söyleşide, AK Parti'nin kapatılması durumunda bir "B" planları olup olmadığı sorusuna, bir Temel fıkrasıyla yanıt verdi: 

"Temel bir gün otele gitmiş. Kayıt yaptırırken adını sormuşlar. Temel adım Temel ama 'yumuşuk g'siz demiş. Görevli de Temel isminde zaten 'yumuşak g' yok ki demiş. Temel de, ben ne diyorum demiş." 

"Bir hukukçu olarak AK Parti'nin kapatılacağını hiçbir zaman düşünmedim" diyen Çiçek, tersi yönde hiçbir söyleminin bulunamayacağını, bu çerçevede başka bir planlarının da olmadığını kaydetti. 

Kabine değişikliğinin yapılıp yapılmayacağına ilişkin soru üzerine Çiçek, "Bunu hiç sormayın" yanıtını verdi. 

AK Parti'nin Anayasa Mahkemesi'nin partiyi kapatmayacağı yönünde önceden haber aldığı iddialarının hatırlatılması üzerine Çiçek, "Yüksek mahkemeden önceden haber almak mümkün mü?" dedi. 

Mahkeme kanıtlarına ilişkin basında yer alan haberlerin hatırlatılması üzerini de Çiçek, basında çıkan her habere inanmadığını belirterek, gerekçeli kararı henüz görmediklerini söyledi. 

Çiçek, eski Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in girişimine yönelik soru üzerine, "Türkiye'ye hizmet etmek istiyorlarsa neden olmasın" yanıtını verdi. Şener'in kuracağı partiyi rakip görüp görmediklerine ilişkin soru üzerine de Çiçek, "Daha ne olduğunu, kimler olduğunu bilmiyoruz. Bir görelim" dedi. 

Çiçek, ağustos ayının sonlarına doğru tatil yapmak üzere Marmara'ya gideceğini de sözlerine ekledi. 

 

"Haketmediğimiz bir kararla karşılaştık"

 

TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış da AK Parti'ye ilişkin kararın "oh" dedirtip dedirtmediğinin sorulması üzerine, "Hayır. Davanın tamamen reddedilmiş olması halinde daha büyük bir 'oh' diyecektik. Şimdi haketmediğimiz bir kararla karşılaştık" diye konuştu. 

Yakış, "Bu karardan bütün muhtemel muhatapları gibi biz de kendimize göre sonuçlar çıkarmaya çalışacağız" dedi. 

11 Anayasa Mahkemesi üyesinin 6'sının, partinin kapatılması yönünde karar vermiş olmasını AK Parti'nin hiçbir zaman gözardı etmeyeceğini ifade eden Yakış, kararda laikliğe karşı odaklığın kapatılmaya neden olacak düzeyde olmadığı suretiyle bir nüansın da bulunduğunu kaydetti. 

Tüm bunların yadırganmaması gerektiğini ifade eden Yakış, "Bütün senaryoları başından sonuna kadar düşündüğün zaman Türkiye güçlü çıkmıştır bundan" diye konuştu. 

Dünden bugüne ders çıkartılması için değerlendirme yapılması gerektiğini, bunun için gerekçenin bekleneceğini belirten Yakış, "Çünkü yüksek yargı mensuplarını bu şekilde karar vermeye sevkeden hususların neler olduğunu bilmek lazım ki dersimizi ona göre çıkaralım. Genel olarak ders çıkarıyoruz ama gerekçeyi gördükten sonra asıl değerlendirme yapılacaktır" dedi. 

Özeleştiri yapıp yapmadığının sorulması üzerine de Yakış, kendi özeleştirisini yaptığını, ancak parti yönetimininkini yaparken daha fazla düşündüğünü anlattı.

Yakış, "Çünkü o insan o şekilde hareket etmişse, parti başındaki ya da üst kademedeki insanlar, benim elimde bulunmayan birçok unsurlar onun elinde vardır. Başka bir çare bulamadığı için bir şekilde hareket etmiştir diye düşünürüm" diye konuştu.