"Analar aynı dilden ağlıyor"

Diyarbakır'da düzenlenen "Yeni Türkiye'nin Açılan Kilidi: Çözüm Süreci Çalıştayı"na katılan Beşir Atalay ve Efkan Ala, çocukları kaçırılan annelerin yaptığı eyleme vurgu yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİYARBAKIR - Diyarbakır'da çözüm süreci ve yeni yol haritası üzerine çalıştay yapılıyor. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Tarım Bakanı Mehdi Eker ve çok sayıda üst düzey yetkili "Yeni Türkiye'nin Açılan Kilidi: Çözüm Süreci Çalıştayı"na katıldı.

İçişleri Bakanı Efkan Ala, açılışta yaptığı konuşmada, çözüm sürecinin önemine değindi. Sistemi dönüştürürken toplumu devreye soktuklarına işaret eden Ala, şunları söyledi:

"Türkiye'nin kuzeyinde, güneyinde, doğusunda, batısında, akil adamlar programı uygulanınca farkına vardık ki vicdanlar aynı dilden konuşuyor. Sonra meseleyi ileriye götürünce, biraz daha geliştirince anneler devreye girdi. O zaman da gördük ki, analar aynı dilden ağlıyor arkadaşlar. Biz önemli bir şeyi keşfediyoruz. Burada da bize düşen pozitif bir dil kullanmak ve bu meselenin, Diyarbakır'daki arkadaşlarımıza düşen ve sabote edilmesine izin vermemek."

Yollarına devam ederek Türkiye'yi gelişmiş demokrasiyi inşa eden, bu meselelerini çözüp arkasında bırakmış olan, hak ettiği yere birlikte getirdikleri bir ülke olarak tasavvur etmeleri gerektiğini belirten Ala, önlerine böyle bakmaları gerektiğini bildirdi.

Ala, herşeyin olabileceğini, uluslararası hesaplar, değişik çözüm çabaları, değişik aktörlerin devreye girebileceğini ama görevlerini yaptıkları sürece bunların hiçbir kıymeti ve öneminin olmadığını vurguladı.

Bu süreçte önlerine yol haritasını koyduklarını, üzerinde çalıştıklarını anlatan Ala, kararlı ciddi bir şekilde çözülmesini sadece arzu etmediklerini, gerçekleştirmek için ellerinden geleni yaptıklarını bildirdi.

Ala, bir irade ortaya koyduklarını dile getirerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Biliniz ki bu meselede önümüzde daha güzel günler geçecek, biz kararlığımızı sürdürdükçe, milletimizin bize desteği devam ettikçe, biz biliyoruz ki bu sorunu çözeceğiz. Bu sorunu biz çözeceğiz. Biz çözünce birbirimizin hakkına, hukukuna riayet ederek çözeriz. Bireyin temel hak ve özgürlüklerini kendi anasının sütü gibi ak, helal, doğuştan gelen hak olarak tanımlayarak geliriz. Bu meseleyi birlikte çözersek birbirimizi büyüterek çözeriz. Zihnimizin arka planında başka hesaplar yaparak çözmeyiz. Biz bu meseleyi bu millete yakışır, tarihine yakışır bir şekilde çözeriz diyorum."

Atalay: Annelerin eylemi bir devrim

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, çözüm sürecinde üzerinde çalıştıkları yeni yol haritasının "tarihli, somut ve sonuca götürücü" olacağını, gerekirse yasal düzenlemeler de yapılacağını ve TBMM'ye gidileceğini belirtti.

Atalay çalıştayda yaptığı konuşmada, çözüm sürecine yeni bir yol haritası kazandırma çabası içinde olduklarını belirterek, bu konuda Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında geniş katılımlı, çok uzun süren bir değerlendirme toplantısı yaptıklarını kaydetti ve şöyle devam etti:

"O değerlendirme sonunda da yeniden geldiğimiz safhadan itibaren daha somut, daha zamanlı, periyodu belli, atılacak adımları belli bir yol haritası üstünde çalışma kararı çıktı ve şu anda biz bu çalışmayı yapıyoruz."
          
Atalay, BDP ve HDP’nin PKK tarafından kaçırıldığı belirtilen çocuklarla ilgili annelerin yaptığı eyleme ilişkin tutumunu eleştirdi. Annelerin eyleminin ezber bozduğunu ifade eden Atalay, “Bu bir devrim” dedi.