"Ara bağlantı ücretinin düşürülmesi refahı artırabilir"

Avea Stratejiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Boysan, ücretlerin düşürülmesi ile toplam refahın yıllık 2,5 milyar sterline kadar artabileceğini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Avea Stratejiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kadir Boysan, İngiltere'de yapılan bir araştırmanın, ara bağlantı ücretlerinin düşürülmesinin toplam refahı yıllık 2,5 milyar sterline kadar artırabileceğini gösterdiğini bildirdi.

Boysan, ara bağlantı ücretlerinin düşürülmesi ve bu uygulamanın tüketicilere sağladığı faydaya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) işletmecilerin birbirlerine ödedikleri toptan ücretlerin düşürülmesine yönelik uygulamaya koyduğu kararının, sektörde rekabetin teşvik edilmesi bakımından büyük önem taşıdığını, bu durumun tüketicilerin daha uygun fiyatlarla hizmet almaları anlamına geldiğini sürekli dile getirdiklerini vurguladı.

Takip ettikleri dünya çapındaki akademik çalışmaların ara bağlantı ücretlerinde yapılan düzenlemelerin, tüketicilerin yanı sıra toplumsal refaha da ciddi fayda sağladığını gösterdiğine işaret eden Boysan, "Ara bağlantı ücretlerinin düşürülmesi, tümüyle tüketicinin ve toplumsal refahın faydasınadır. İngiltere'deki telekomünikasyon sektörü verileri kullanılarak yapılan akademik araştırma da bunu teyit ediyor. Çalışmanın neticesi olarak, ara bağlantı ücretlerinin düşürülmesinin toplam refahı yıllık 2,5 milyar Sterline kadar artırabileceği gösteriliyor" yorumunu yaptı.

Lizbon Nova Üniversitesi'nden Doç. Dr. Steffen Hoernig ile Market Analysis Ltd. araştırma şirketinden David Harbord'ın çalışmasında ara bağlantı ücretlerinin düşürülmesinin toplumsal refah, tüketici faydası ve işletmecilerin karları üzerinde olumlu etkiye sahip olduğuna dikkati çeken Boysan, İngiltere'deki telekomünikasyon sektörü verileri kullanılarak yapılan çalışmada, abonelerin arama yapmanın yanı sıra aranmaktan elde ettikleri faydanın da göz önünde bulundurulduğunu ve bu sayede çok daha gerçekçi bir modelin yaratıldığını ifade etti.

AB üye ülkelerinde ara bağlantı ücretlerinin gerçek maliyetler seviyesine düşürülmesi yönünde çalışmaların devam ettiğini belirten Boysan, Avrupa Komisyonu tavsiye kararına uygun olarak ara bağlantı ücretlerinin önümüzdeki birkaç yıl içerisinde 1-2 euro-sent seviyelerine düşürülmesine yönelik somut adımların atıldığını, bu ve benzeri düzenlemelerin tüm dünyada rekabeti daha sağlam temellere oturttuğunu, bununla birlikte tüketiciye, topluma ve işletmeciye önemli faydalar sağladığını kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir