"Avrupalı firmalar Türkiye'ye girme yolu arayacak"

Avrupa yapı sektörünün en fazla ilgilendiği ülkelerden birinin Türkiye olduğunu belirten Langen, bunun nedenini Türkiye'deki hızlı büyümeye bağladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Avrupa'nın yapı ve konut üretimi ile ilişkili sektörler konusunda pazar araştırması firmalarından B L Markdaten'in kurucusu ve ortağı Martin Langen, Avrupa'nın birçok önemli yapı firmasının, önümüzdeki 5 yılda Türkiye'ye girmenin yollarını arayacağını söyledi.

Yapı-Endüstri Merkezince, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) işbirliğiyle "Yapı Sektöründe Uluslararası Pazarlar ve Fırsatlar; Rusya, Doğu Avrupa ve Orta Doğu" başlıklı bir toplantı düzenlendi.

Langen, toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Avrupa yapı sektörünün en fazla ilgilendiği ülkelerden birinin Türkiye olduğunu belirterek, bunun nedenini Türkiye'deki hızlı büyümeye bağladı.

Önümüzde 5-10 yıl içinde Türkiye'de ihtiyaçların fazlalaşacağına işaret eden Langen, "Avrupa'nın birçok önemli yapı firması önümüzdeki 5 yılda Türkiye'ye girme yolları arayacak. Bunun için önemli 2 faktör var. İş fırsatları ve artan nüfus" dedi.

Langen, 5-10 yıl içinde Türkiye'de 400 bin konut yapılacağını kaydederek, özellikle Ankara, İstanbul gibi kozmopolit şehirlerde konutların istenilen yerde bulunmadığını dile getirdi.

Bu konuda Türkiye'nin, Çin'in karşılaştığı zorluklarla karşılaşabileceğini ve bu zorlukların en önemlisinin altyapı olduğunu vurgulayan Langen, "Türkiye'deki büyümenin kontrollü ve altyapı geliştirilerek yapılması lazım. Diğer ülkelerle kıyasladığımda, yapı sektörü açısından Türkiye bu bölgede en çok büyüyecek ülkelerden birisi" diye konuştu.

Müteahhitlik sektör açısından ülkeler

DEİK Türk-Afgan İş Konseyi Başkanı ve Yüksel İnşaat A.Ş Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Cihan Candemir, Türk müteahhitlik sektörünün ilk kez 1972 yılında yurt dışına açıldığını ve şu anda 81 ülkede faaliyet gösterdiğini hatırlattı.

Candemir, ülkelere ilişkin şu bilgileri verdi:

"Şu anda Libya, bizim sektörümüz için en büyük pazar. Türkmenistan yüzde 13'lük payını koruyor. Türkmenistan, girmek ve iş yapmak açısından kendine has zorlukları olan bir ülke. Libya da zor bir ülke ama bizim açımızdan bu zorluk katsayısı standart. 100 üstünden sınıflarsak bu zorluk katsayısını, Libya için 70 dersek, dönemsel olarak bu çok değişmiyor. Şartlarına adapte olduktan sonra Libya'da sürekli olarak kalabiliyorsunuz. Diğer ülkeler için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Avrasya coğrafyasında zorluk katsayısının 20'ye düştüğü de oluyor, 100'e çıktığı da. Büyük ümitlerle gidip büyük hüsrana uğrayabilirsiniz. Kısa vadeli olarak bu ülkelerin cazibesine kapılmamak lazım.

Cezayir, son 5 yıl içerisinde büyük bir açılım içerisinde. Müteahhitlik sektörünün iş yapmak için yöneldiği ülkelerden biri. Cezayir'in müteahhitler açısından zorluğu, bütün resmi yazışmaların Fransızca olması. Katar, 2000'li yıllarda başlayan yatırım hamlesini muhafaza eden ülkelerden biri. Rusya pazarı bizim sektörümüz için hızla zorlaşan bir pazar. Rusya'da kendi müteahhitlik sektörlerini oluşturdular. Artık, kendi müteahhitleriyle iş yapmayı tercih ediyorlar. Rusya'da Türk müteahhitlerinin iş alma şansının kalmadığını düşünüyorum. Irak pazarı yüzde 7'lik orana sahip iş payına sahip. Irak'ta ciddi yatırım yapılmasını bekliyorum. Umman, dışarı açılan bir pazar. Oralarda da iş almaya başladık. Suudi Arabistan pazarı, standart yapısını devam ettiriyor. Yerli firmaların çok düşük fiyatlar verdiğini ve zor rekabet koşullarının oluştuğunu söyleyebilirim. Polonya, AB'ye girdikten sonra zor bir ülke haline geldi."

Bu konularda ilginizi çekebilir