"Bankacılıkta kar marjları giderek daraldı"

Vakıfbank Genel Müdürü Kalkan, ETSO ile Vakıfbank arasında yapılan kredi protokolü imza töreninde konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ERZURUM - Vakıfbank Genel Müdürü Süleyman Kalkan, bankacılıkta kar marjlarının giderek daraldığını bildirdi.

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Toplantı Salonu'nda, ETSO ile Vakıfbank arasında kredi protokolü imza töreni yapıldı.

Vakıfbank Genel Müdürü Kalkan, burada yaptığı konuşmada, banka olarak Erzurum'da Türkiye ortalamasının üzerinde bir pazar payına sahip olduklarını belirterek, yaklaşık yarım asırdır Erzurumlu'ya hizmet vermenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

KOBİ'lere ilişkin ağırlıklı programları olduğunu belirten Kalkan, "Erzurum'da da firmaların yapılarına baktığımızda KOBİ tarzı firmalar olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla bizim genişleme planlarımıza da bu durum uygun düşüyor. Ayrıca bugün Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası ve Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı ile protokol imzalıyoruz. KOBİ'lere 7 yıl vadeli ve düşük faizli kredi imkanı getiriyoruz" diye konuştu.

Erzurum'un da aralarında bulunduğu 32 ilde geçerli olan, Avrupa İmar ve Yatırım Bankası'ndan sağladıkları 44 milyon dolarlık bir kredinin KOBİ'lere kullandırılacağını bildiren Kalkan, şunları kaydetti:

"Son derece avantajlı kredi. 2 yıla kadar vadeli, 0.75 oranında faizle kredi kullandırıyoruz. Cirosu 75 milyonu geçmeyen, çalışan sayısı 50'den fazla olmayan firmalara kullandıracağız. Erzurumluya bu üç ayrı imkanla gelmiş durumdayız. Kriz döneminde Vakıfbank olarak hiçbir zaman kredi vermemezlik etmedik. Firmalarımızın sonuna kadar yanında olduk. Kriz sonrasında sektör ortalamalarının paralelinde kredilendirmeye devam edeceğiz."

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kalkan, bir gazetecinin "Kriz döneminde esnaf, KOBİ tarzı firmalar zarar ederken, sizin bankanız da dahil tüm bankalar çok yüksek oranlarda kar elde etti. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki sorusu üzerine, "Bankaların kar marjları giderek daralıyor. Önümüzdeki yıllarda kar oranları bu seviyelerde olmayacak gibi görünüyor" şeklinde konuştu.

ETSO Başkanı Lütfü Yücelik

ETSO Başkanı Lütfü Yücelik de Vakıfbank'ın her zaman büyük desteğini gördüklerini belirterek, yeni protokolle aralarındaki işbirliğinin daha da güçleneceğini ifade etti.

KOBİ'lerin kredi kullanımında yaşadıkları sıkıntıları dile getiren Yücelik, "Bazı bankalarla yaptığımız protokollere rağmen üyelerimiz kredi kullanımında güçlüklerle karşılaşıyor. Maliye'de yazısı olanlar, protestosu olanlar maalesef kredi kullanamıyor. Bu konuda bir kolaylık sağlanması lazım" diye konuştu.

Daha sonra, Vakıfbank Genel Müdürü Süleyman Kalkan ve Yücelik, ETSO üyelerine yüzde 90'dan başlayan faiz oranlarıyla, 5 ile 7 yıl vadeli kredi kullanma imkanı sunan protokolü imzaladı.

Kalkan, ayrıca Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) Genel Sekreterliği'nde de düzenlenen kredi protokolü imza törenine katıldı.

Kalkan ve KUDAKA Genel Sekreteri Rıfat Altan, törende, KUDAKA'ya sunulan proje sahiplerine, azami 7 yıl vadeli, 2 yıl anapara ödemesiz yatırım kredisi ve 24 ay vadeli banka kaynaklı ihracat kredisi kullanma imkanı veren protokolü imzaladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir