"Beklentileri karşılayacak değişiklikten yanayız"

MHP lideri Bahçeli, 12 Eylül'de herkesin sandığa giderek oy kullanmasının ülke için hayırlı olacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SİVAS - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Milliyetçi Hareket Partisi anayasa değişikliğinin ötesinde 21. yüzyılı daha anlamlı kılabilmek, 21. yüzyıla daha fazla bir misyon ve vizyon yükleyebilmek, toplumumuzun beklentilerine, toplum dinamiklerine cevap verebilecek bir anayasa değişikliğinden her zaman yana olmuştur" dedi.

Sivas'ta buluşmalarının temel sebebinin 12 Eylül 2010 tarihinde yapılacak referandumla ilgili olduğunu ifade eden Bahçeli, 12 Eylül'de herkesin sandığa giderek oy kullanmasının ülke için hayırlı olacağını söyledi.

Bahçeli, 12 Eylül'de neden referandum yapılacağı, buna sebep olan olayların neler olduğunu hep beraber düşünmeleri, sabır ve soğukkanlılıkla değerlendirmeleri gerektiğini ifade etti. 1982 anayasasında 12 Eylül'de referandumda yapılacak değişiklik dışında 16 defa değişiklik yapıldığını, bunlardan birisi hariç 15'inin başarıldığını anlatan Bahçeli, 15 değişiklik teklifinin yapıldığı süre içerisinde 1982 Anayasasının 85 maddesinin değişikliğe uğradığını belirterek, "Ve bugün de AKP yönetiminin bir alacakaranlıkta TBMM'ye hazırlanarak göndermiş olan 29 maddelik 17. anayasa değişikliği üzerinde ülkemiz tartışmaktadır" dedi.

Bu anayasanın zaten 85 maddesinin değiştiğini ifade eden Bahçeli, "Yani ne zaman değişmiştir, 82'den bu yana değişmiştir. Hangi dönemlerde değişmiştir, değişik siyasi partilerin iktidar olduğu dönemlerde veya koalisyon şartlarında değişmiştir" ifadesini kullandı.

Partilerinin koalisyon şartlarında iktidar olduğu dönemde, Demokratik Sol Parti ve Anavatan Partisi ile birlikte anayasa değişikliği yaptığını ifade eden Bahçeli, bu dönemde 34 madde değişikliği yapıldığını belirterek, şöyle devam etti:

"Şimdi bu gerçekler ortada mı? Evet. Peki Sayın Başbakan meydanlarda ne diyor? '12 Eylül ile hesaplaşmak için bu anayasa değişikliğini yapıyoruz' diyor. Hangi maddeyle, 29 tane maddeyle. Peki değişen 85 madde hangi anayasasının maddesiydi. Muz Cumhuriyetinin anayasasının 85 maddesi mi değiştirildi bu ülkede? 12 Eylül anayasasının değişikliği yapılmıştır ve 85 madde olmuştur. Şimdi böyle bir durum karşısında hiç kimse Milliyetçi Hareket Partisi'nin anayasa değişikliğinden yana olmadığını söyleyebilir mi? Milliyetçi Hareket Partisi anayasa değişikliğinin ötesinde 21. yüzyılı daha anlamlı kılabilmek, 21 yüzyıla daha fazla bir misyon ve vizyon yükleyebilmek, toplumumuzun beklentilerine, toplum dinamiklerine cevap verebilecek bir anayasa değişikliğinden her zaman yana olmuştur. Ve 18 Nisan 1999 seçimleri sonrası Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne 129 milletvekili arkadaşıyla geldiğinde bu düşüncelerini anlatmıştır. Ve siyasi partilerle, kamuoyuyla paylaşma ihtiyacı hissetmiştir."

"Değişiklik uzlaşma metni değil"

Bu anayasanın neyin anayasa değişikliği olduğunu iyi düşünmek gerektiğini söyleyen Bahçeli, "Bir defa bu milletin anayasası olmadığı açık. İkinci defa siyasi partilerle uzlaşma yolu aranmamıştır. Dolayısıyla bir uzlaşma metni değildir. Peki öyleyse nedir? AKP'nin dayatması, Recep Tayyip Erdoğan'ın anayasasıdır, bu anayasa" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir