"Ben bu makamda durmam"

Başbakan Erdoğan, "Hangi belediye hakkı olan parayı almıyorsa bana gelsin, anında öderim, ödemezsem bu koltukta durmam" diye konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Başbakan Erdoğan, ''Hangi belediye, hakkı olan parayı almıyorsa bana belgelesin, anında öderim. Eğer ödemezsem ben bu makamda durmam'' dedi.

TGRT Haber'de canlı yayımlanan ''Seçime Doğru'' programında soruları yanıtlayan AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İzmir ve Antalya mitingleriyle ilgili soruya karşılık, kısa bir süre önce Antalya'da olduğunu hatırlatarak, Antalya mitinginin, bugüne kadar Antalya'da yaptığı ''en muhteşem miting'' olduğunu söyledi.

Erdoğan, bugünkü İzmir mitinginin de aynı şekilde muhteşem olduğunu, emniyet rakamlarına göre 150 bine yakın bir katılımın olduğunun söylendiğini ifade etti.

''Coşku, heyecan doruktaydı'' diyen Erdoğan, ''(Yerel yönetimler gerek İzmir'de gerek Antalya'da acaba ne yaptı?) diye bir şey sorulursa ben bir belediyeci olarak, İstanbul gibi şehrin belediye başkanı olarak birçok yaşadıklarım var. Bu yaşadıklarımı ister istemez oralarda da bir belediyeci gözüyle görüyorum, arıyorum. Gördüğüm şey şu, havaalanından giriyorsunuz, çevre yolundan şehre gireceksiniz, orada İzmir'de dereler var. İnanın, eskiden bizim Haliç nasıl kokuyorsa aynen o şekilde kokuyor, şehre girerken aynı durumu yaşıyorsunuz.

Bu şunu gösteriyor, Ege'nin incisi, Akdeniz'in güzel şehri niçin bu halde, neden? Burada demek ki yerel yönetimde acziyet var, altyapıda yerel yönetim iyi çalışmıyor, bunu gösteriyor. Zor bir şey değil, siz bu dereleri alırsınız kolektörlere. Tüm atık suyu bu kolektörlere aldığınız zaman bu dereden sadece yağmur suyu akar. Yağmur olmadığı, şu, bu falan, kar gelmediği zaman, o zaman da zaten kurur. Onun da farklı yöntemleri vardır. İlla oradan su akmasını istiyorsanız onun için de oraya farklı bir şekilde su pompalarsınız, bunu o şekilde çözersiniz. ''

Arsenikli su meselesinin çok konuşulduğunu, İzmir ve Ankara'da bunun tartışmalarının çok yapıldığını ifade eden Erdoğan, ''Biz 'İzmir CHP belediyesidir' diye bakmadık. İzmir'in içme suyu sorununu çözdük. Bunlar aslında büyükşehir belediyelerinin kendi görevidir. Su olayını DSİ çözmez, onların çözmesi lazım. Fakat biz burada vatandaşımız böyle bir sıkıntı yaşamasın diye orada da su sorununu çözdük'' şeklinde konuştu.

İftira ile karşı karşıyayız

Bir iftira ile karşı karşıya olduklarını belirten Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''AK Parti dışındaki belediyelerin hepsinde bu kampanya var, çok enteresan. Diyorlar ki 'hükümet bize mali desteğini, hakkımız olan parayı göndermiyor'. Bakın, açık açık söylüyorum. Hangi belediye, hakkı olan parayı almıyorsa bana belgelesin, anında öderim. Eğer ödemezsem ben bu makamda durmam. İzmir Büyükşehir Belediyesi almıyorsa bana belge ile gelsin, bunu ödemiyorsam anında çeker giderim, durmam. Çünkü buradan geldim, buna benzer iddiaları yapıyorlardı. Ama belediye başkanlığımızda bize hakkımız olanı dahi vermediler ve borçların tamamını kesme yoluna gittiler o dönemlerde.

İzmir'in şu anda içler açıcı olmayan bir durumu var. Mesela TOKİ ile adeta kavgalı... TOKİ, kentsel dönüşüm ve değişim ile ilgili adım atıyor. Binlerce konut yaptı, 12 bini aşkın konut şu anda İzmir'de teslim edildi. Bu İzmir'in menfaatinedir. Böyle bir destek sağlıyor. Ne yazık ki gerekli desteği o vermesi gerekirken vermiyor ve TOKİ kovalıyor. Ama şimdi eğer bu hava devam edecek olursa biz bu yeni dönemde gerekirse özel kanunla TOKİ'nin yetkilerini daha da artıracağız ve belediye imarı, şunu, bunu filan dinlemeden TOKİ gelecek, kendi imar planlarını yapmak suretiyle orada inşaatını, zaten hazine arazisi veya kamulaştırma, neyse bütün bu yetkileri donatmak suretiyle... Çünkü biz bu kentlerimizi bu tür anlayışlara teslim edemeyiz.''

İzmir'de gecekondunun aşırı derecede çok olduğunu ifade eden Erdoğan, EXPO 2020 ile ilgili belediye başkanının ''Hükümet benim arkamdadır veya başbakan benim arkamdadır'' diye bir güvenceyi alıp Paris'e götürmesi gerektiğini, ancak gitmediğini söyledi. Erdoğan, ''Böyle bir hükümet var. 'Ben taahhüt ediyorum, ben EXPO 2020'nin garantörüyüm' diyorum ve bunu beyefendi götürmedi. Hesabı nedir bilmiyorum. Ama bundan öncekinde bizzat kendisi benimle görüştü, o zaman götürdü. Şimdi niye götürmüyorsun? Anlamak mümkün değil'' şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir