"Bulgaristan vatandaşları rahat olsun"

Enerji Bakanı Taner Yıldız,“Türkiye’nin nükleer enerji alanındaki çalışmaları konusunda Bulgaristan vatandaşlarının rahat olmalarını tavsiye ediyorum”

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SOFYA  - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin nükleer enerji konusundaki çalışmalarının Bulgaristan’da endişe yaratmaması gerektiğini kaydetti.

Bakan Yıldız, iki günlük çalışma ziyaretinde bulunduğu başkent Sofya’daki Türkiye Büyükelçiliği’nde düzenlediği basın toplantısında, “Türkiye’nin nükleer enerji alanındaki çalışmaları konusunda Bulgaristan vatandaşlarının rahat olmalarını tavsiye ediyorum” dedi.

Yıldız, Türkiye’de nükleer enerji üretecek kapasitelerin kurulması ile ilgili ön çalışmaların 4-5 bölgeye odaklandığını belirterek, “Bulgaristan sınırına yakın İğneada, alternatiflerden sadece biridir” dedi.

Nükleer santrallerin en güvenilir teknoloji ile yapılandıklarını belirten Yıldız, “Uluslararası Atom Enerji Ajansı’nın belirlediği standartlara göre çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye 9 büyüklüğünde bir deprem asla görmemiştir. Olmamasına rağmen biz böyle bir depreme dayanıklı teknoloji sahibi tasarımlara yöneliyoruz” dedi.

Bakan Taner Yıldız, Bulgaristan sınırına yakın 100-200 kilometre mesafede inşa edilecek olası bir nükleer santralın güvenliğinden duyulabilecek endişeleri yorumlarken, “Fokuşima 8 bin kilometre uzaklıktadır. Biz herhangi bir tedirginlik hissi yaratmayacak güvenilir teknolojileri uygulamaya çalışacağız. Kendi halkımızın, komşularımızın güvenliği önemlidir” diye konuştu.

Bulgaristan ziyaretini değerlendiren Yıldız, şunları kaydetti:

“Nükleer kültürü çok öncelere dayanan Bulgaristan’ın özellikle Kozluduy’daki nükleer santralinin insan kaynakları ile alakalı, teknoloji transferi ile alakalı ekipler karşılıklı çalışabilir mi? Biraz bunlardan bahsettik. Son derece verimli bir görüşme geçti.”

Bu konularda ilginizi çekebilir