"Cumhuriyeti gerçek bir demokrasi yapmaya çalışıyoruz"

Kültür ve Turizm Bakanı Günay, "demokratik açılım" çalışmalarına ilişkin konuşma yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "demokratik açılım" çalışmalarına ilişkin olarak, "Biz 20. yüzyılın başında bir cumhuriyet kurduk. Şimdi 21. yüzyılın başında bu cumhuriyeti gerçekten barış, güvenlik, esenlik, birlik, bütünlük içinde gerçek bir demokrasi yapmaya çalışıyoruz" dedi.

Günay, "Ankara Resim Günleri" etkinliği kapsamında geldiği Ankara Devlet Resim Heykel Müzesi'nde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, "Demokratik açılımdan bahsetmiştiniz. Başbakan Erdoğan da 'Hazmede hazmede olacak' dedi. Vatandaş neyi hazmedeceğini bilmiyor" sözleri üzerine Günay, "Birlik, bütünlük" dedi. Günay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdiye kadarki gerginlik siyasetine son vermeye ve Türkiye'de birlik ve bütünlük içinde gerçek bir demokrasi kılmaya çalışıyoruz. Önemli bir şey. Hep söylüyorum, biz 20. yüzyılın başında bir cumhuriyet kurduk. Şimdi 21. yüzyılın başında bu cumhuriyeti gerçekten barış, güvenlik, esenlik, birlik, bütünlük içinde gerçek bir demokrasi yapmaya çalışıyoruz.

Gerginlik siyaseti... Türkiye çok partili sisteme geçerken, 1946'da, aynı zamanda Soğuk Savaşın ileri karakolu olarak bir bölünmenin önünde yer aldı. O dönem, 45 yıl, 1990'a kadar Soğuk Savaş gerginlikleri ve söylemiyle geçti. Siyasetimiz de buna göre dizayn oldu. Soğuk Savaş sürekli düşman üreten ve o düşmanla mücadeleyi birinci mesele haline getiren bir tez, yaklaşım üzerine kurulmuştu. 90'larda Soğuk Savaş sona erdi ve Türkiye o kabuğu kırmaya çalışıyor şu anda. Artık siyasetimiz düşman üretmeyecek. Hem içimizde hem dışımızda dost üreteceğiz. Bu bir anlamda Atatürk'ün söylediği 'Yurtta sulh, cihanda sulh' anlayışının bunca yıl sonra söz olmaktan bir gerçeklik olmaya kavuşması sürecidir ki yani bir tür Atatürk devrimlerinin devamı, sürdürülmesi olarak algılıyorum ben bunu."