"Devlet beyaz et ihracatına destek sağlamıyor"

Şeker Piliç A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Bor, beyaz et ihracatında ton başına verilen desteğin 26 dolarda kaldığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BALIKESİR - Şeker Piliç A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bor, beyaz et sektöründe ihracata önemli hiçbir destek sağlanmadığını ileri sürerek, "Avrupa ülkeleri, beyaz et ihracatında ton başına 470 euroluk destek verirken, bizde verilen destek yalnızca 26 dolarda kalıyor" dedi.

Bor, yaptığı açıklamada, Türkiye'de hayvan yeminin pahalılığına paralel olarak, kırmızı et fiyatlarının da çok yüksek seyrettiğini belirtti.

Yetiştirilen hayvan sayısının az olduğuna dikkati çeken Bor, "Diyanet İşleri Başkanımız, önümüzdeki Kurban Bayramı'nda, 2 milyon küçükbaş, 600 bin de büyükbaş hayvanın kurban edileceğini belirtiyor. Yani, hayvan sayısında yeni bir azalmanın da gerçekleşeceği görülüyor" dedi.

Bor, hayvancılık sektörünün eski gücüne kavuşabilmesi için yem fiyatlarının, diğer ülkelerdeki fiyatların düzeyine çekilmesi, mera sayısının artırılması, mera ıslahı yapılması ve ırkların ıslahı gerektiğini vurgulayarak, "Örneğin, son dönemde, ülkemize kırmızı et ithalini de doğru bulmuyorum. Et ithali yerine, damızlık hayvan ithali gerçekleştirilmesinin daha doğru olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Tüm devletlerin hayvancılığı teşvik ettiği bir dönemde, ülkemizde hayvancılık sektörüne ciddi hiçbir destek verilmemesine şaşırdığını dile getiren Bor, şunları kaydetti:

"Kırmızı etin en önemli alternatifi olan beyaz et sektöründe de durum farklı değil. Bizim sektörümüzde de işler çok parlak gitmiyor. Sektörde aşırı rekabet yaşanıyor. Bu arada devlet, beyaz et sektöründe ihracata önemli hiçbir destek sağlamıyor. Avrupa ülkeleri, beyaz et ihracatında ton başına 470 euroluk destek verirken, bizde verilen destek yalnızca 26 dolarda kalıyor."

Bor, Şeker Piliç'in bin 700 bordrolu çalışana sahip olduğunu belirterek, Kuzey Irak, Çin Halk Cumhuriyet, Vietnam ve Azerbaycan gibi ülkelere haftada 300 ton dolayında ihracat gerçekleştirdiklerini, yeni yatırımlarının da sürdüğünü kaydetti.

Saatte 12 bin 500 adet kapasiteye sahip yeni kesimhanelerini devreye aldıklarını, böylece saatteki kesim adedini toplam 20 bin 500'e yükselttiklerini anlatan Bor, bu yeni yatırımlar için şu ana kadar 25 milyon dolar harcadıklarını bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir