"Devlet piyasada aktör değil regülatör olmalı"

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ekonomik özgürlükleri koruyan, girişimciliği önemseyen yeni bir anayasa istediklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Anayasa'nın yenilenmesinin, siyasi, ekonomik, toplumsal bir ihtiyaç haline geldiğini belirterek, "Devlet piyasada aktör değil, regülatör olmalıdır. Ekonomik özgürlükleri koruyan, girişimciliği önemseyen yeni bir anayasa istiyoruz" dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ile Adalet Bakanı Sadullah Ergin, anayasa taslağı değişiklik taslağını sunmak üzere TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nu ziyaret etti.

Hisarcıklıoğlu, ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, hükümetin, katılımcı demokrasinin güzel bir örneğini sergileyerek, iş dünyasının çatı kuruluşu olan TOBB ile görüşlerini paylaştığını söyledi.

TOBB'un bu konuya yaklaşımının demokrasinin güçlendirilmesi ve bu çerçevede bireysel hak ve özgürlüklerin AB standartlarına yükseltilmesi yönünde olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, demokrasinin kalitesini arttırmadan ekonominin güçlenmesinin mümkün olmadığını kaydetti.

Güçlü ekonomi olmadan kaliteli demokrasinin sağlanamadığına işaret ederek, şöyle konuştu:

"Bir ülkenin kalkınma düzeyi, demokrasi düzeyinden ayrı düşünülemez. O halde Türkiye, iyi işleyen, yöneten, denetlenebilir, hesap verebilir ve şeffaf birinci sınıf bir demokrasiye sahip olmalıdır. Bunun sağlanacağı ilk nokta, Anayasa'nın günümüz şartlarına göre yenilenmesidir.

TOBB olarak yeni bir anayasa gerektiğini yıllardır, 2002'den bu yana söylüyoruz. Son olarak 2007'deki Anayasa platformunu da bu amaçla başlatmıştık. Anayasa'nın yenilenmesi siyasi, ekonomik, toplumsal bir ihtiyaç haline gelmiştir. Devlet piyasada aktör değil, regülatör olmalıdır. Ekonomik özgürlükleri koruyan, girişimciliği önemseyen yeni bir anayasa istiyoruz.

 1980'deki Türkiye 70 milyar dolarlık bir ülkeydi. Bugün 700 milyar dolar. Anayasa aynı kalabilir mi? Devlet merkezli modernleşme modelleri bütün dünyada geçerliliğini kaybetti. Artık, bireyler ön plana çıktı. Türkiye'de mevzuat bu değişen Türkiye tablosuna maalesef ayak uyduramamıştır. Bütün mevzuatın temel referansı ise Anayasa'dır. Sorunları öteleyerek bunlardan kurtulamayız"

TOBB'un buluşması 16.00'da

Hisarcıklıoğlu, bugün saat 16.00'de TİSK, TESK, Türk-İş, Hak-İş, Kamu-Sen, TZOB ve TOBB olarak bir araya geleceklerini, daha önce başlatmış oldukları süreci yeniden canlandıracaklarını söyledi. 

Bundan sonra, siyasetin, akademisyenlerin ve ekonomi çevrelerinin hep birlikte meydana getirecekleri sağlıklı bir tartışma sürecinin, büyük fayda sağlayacağına inandığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, "Önemli olan sürecin sonuna kadar uzlaşma yollarını aramaktır. Milletin iradesinin temsil edildiği Meclis'te uzlaşmayla ve ortak bir zeminde buluşularak, ilerleme sağlanacağına inanıyoruz. Bizim iş dünyası olarak bütün kesimlerden en temel beklentimiz budur'" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir