"Doğu, önümüzdeki dönemin yükselen ekonomik gücü olacaktır"

Hisarcıklıoğlu, "Yükselen piyasa ekonomilerinin dışlandığı herhangi bir siyasi ve ekonomik küresel düzenin başarılı olabilmesi mümkün değildir." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Bu ölçekte yaşanan bir krizin siyasi ve ekonomik konjonktürü değiştirmemesi düşünülemez. Doğu, önümüzdeki dönemin yükselen ekonomik gücü olacaktır" dedi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı ve Sanayi Odası'nın (ECO TSO) 14.  Yürütme Kurulu toplantısı Odalar Birliği'nin ev sahipliğinde Birlik Merkezinde gerçekleştirildi.

Toplantının açılışında bir konuşma yapan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, küreselleşme ve bölgeselleşmenin el ele yürüdüğü günümüzde, bölgesel işbirliğinin küresel entegrasyona katkısının yadsınamayacağını kaydetti. Hisarcıklıoğlu, ECO bölgesinde ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişmesinin, halkların birbirine yakınlaşmasını sağlayacağı gibi, doğal bir güvenlik ve istikrar ortamının oluşmasına da temel oluşturacağını söyledi.

Bölgedeki ekonomik potansiyelin etkin kullanImının sağlanması, ECO üyesi ülkeler arasındaki ekonomik işbirliğinin geliştirilmesine ve dünya ekonomisiyle entegrasyonuna bağlı olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, bunun ise ancak, özel sektörün etkin katkı ve desteği ile mümkün olacağını bildirdi.

ECO Ticaret ve Sanayi Odası'nın, 2007 yılında ortaya koyduğu vizyon ve misyonun da bu yönde olduğunu belirten Hisarcıklıoğulu, "Unutmayalım ki birlikten kuvvet doğar. ECO bölgesinde birbirine rakip ekonomiler olarak değil, birbirini tamamlayan ekonomiler olarak yan yana durmaktayız" dedi.

Önlerinde duran en önemli konunun ekonomi politikalarının uyumlaştırılması ve ilişkilerin çok boyutlu ortaklıklara imkan verecek şekilde geliştirilmesiyle, ticaretin serbestleştirilmesi olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, bu çerçevede, öncelikle tarifelerin ve tarife dışı engellerin kaldırılmasının gerektiğine vurgu yaptı. Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu:

"ECO Ticaret Anlaşması (ECOTA) ile ülkelerimiz arasında bir serbest ticaret bölgesi yaratılması, bölge özel sektörünün beklentisi olmaya devam etmektedir. ECOTA, bölge içi ticaretin rehberi olacak ve bölgesel gümrük birliği oluşumlarının giderek ağırlık kazandığı günümüzde, ECO bölgesinin küresel rekabet gücünü artıracaktır. Bu nedenle, anlaşmanın taraflarına çağrımızı yineliyor ve ECOTA'nın bir an önce yürürlüğe girmesinin önemini ve bölge içi ticaretin geliştirilmesinin de başka bir yolu olmadığını tekrar vurgulamak istiyorum.

"Yükselen piyasa ekonomilerinin dışlanması"

Çok zor bir yılı geride bıraktık. Küresel ekonomik kriz, farklı boyutlarıyla tüm dünya ekonomilerini etkilemiş, önemli dersler vermiştir. IMF, Dünya Bankası ve G-20 platformunda yapısal sorunların, etkili denetim mekanizmaları ve yasal önlemlerle ortadan kaldırılması konusunda mutabakat zemini bulunmuştur. Yaşadığımız son küresel kriz bize bir kez daha göstermiştir ki, yükselen piyasa ekonomilerinin dışlandığı herhangi bir siyasi ve ekonomik küresel düzenin başarılı olabilmesi mümkün değildir. Onun içindir ki, G20 zirveleri küresel krizle mücadelenin merkezi haline gelmiştir."

Türkiye'nin de içinde yer aldığı G-20'nin, bugün, dünya ekonomisine yön verecek politikaların üretilmesi konusunda umut verici noktada olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, ancak krizin, Yunanistan'da olduğu gibi Avrupa ekonomilerini sarsmaya devam ettiğini anlattı. Bu ölçekte yaşanan bir krizin siyasi ve ekonomik konjonktürü değiştirmemesinin düşünülemeyeceğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Doğu, önümüzdeki dönemin yükselen ekonomik gücü olacaktır" dedi.

Bu kriz sonrası, yeniden şekillenecek güç dengeleri içinde daha fazla işbirliğiyle yeni bir küresel düzen kurmak ve bir refah alanı yaratmanın ellerinde olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, ECO bölgesinde özel sektörü güçlendirerek refah ve zenginliğin tabana yayılmasının sağlanması gerektiğini bildirdi.

Özel sektörün ticaret yapabilmesi için en önemli konulardan birisinin de ulaştırma olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, bölgede, ulaştırmayı kolaylaştıracak ECO Transit Ticaret Çerçeve Anlaşması'nın uygulanabilmesi için gerekli mekanizmaların bir an önce düzenlenerek hayata geçirilmesini istedi.

Toplantıda İran, Pakistan, Afganistan, Kazakistan, Özbekistan, Tacikistan Odalar Birliklerinin Başkan ve Temsilcileri de birer konuşma yaptı.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ile toplantıya katılan diğer ülkelerin Odalar Birliği Başkan ve Temsilcileri de birbirlerine çeşitli hediyeler verdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir