"Dünya Kenti İstanbul" sergisi 18 yıl sonra yeniden açılacak

"Yine, Yeni: Dünya Kenti İstanbul" sergisi 15 Ocak-22 Şubat tarihleri arasında Karaköy'deki Galata Rum Okulu'nda görülebilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Tarih Vakfı tarafından 18 yıl önce "Dünya Kenti İstanbul" adıyla açılan sergi, "Yine, Yeni: Dünya Kenti İstanbul" adıyla yeniden sanatseverlerle buluşacak. 

Tarih Vakfı'ndan yapılan açıklamaya göre, 1996'da Topkapı Sarayı dış avlusundaki tarihi Darphane-i Amire binasında açılan "Dünya Kenti İstanbul" sergisi, 18 yıl aradan sonra yeniden hayat bulacak. 

"Değişen, dönüşen, herhangileşen İstanbul'a hafıza tazeletmeyi" amaçlayan sergi, 15 Ocak-22 Şubat tarihleri arasında Karaköy'deki Galata Rum Okulu'nda ziyaret edilebilecek. 

Tarih Vakfı, 1996'da UNESCO himayesinde gerçekleştirilen Habitat-II İnsan Yerleşimleri Konferansı'nın rüzgarıyla ortaya çıkan ve günümüzde "Yine, Yeni: Dünya Kenti İstanbul" adıyla açılacak sergi ile çeşitli müdahale, dayatma ve yok saymalarla sıradanlaştırılan İstanbul'a tekrar baktıracak.  

Tarih Vakfı'nın 1993 yılında düzenlediği "İstanbul için Ütopyalar" sempozyumuna atıfla düzenlenen sergi kapsamında, "Yine, Yeni: İstanbul için Ütopyalar" buluşması, "Yine, Yeni: İstanbul Müzikleri" söyleşisi, hafta sonları 14.00-18.00 arasında gerçekleşecek "İstanbul için Açık Kürsü" ve "İstanbul Forumu" başlıklı etkinlikler yapılacak. 

"Hayali" İstanbul Müzesi de İstanbullular ile buluşacak 

Sergilenen pano ve maketler, daha sonra depoya kaldırılmak yerine İstanbullularla buluşacak. Minyatür, gravür, fotoğraf gibi malzemelerin grafik yorumlamasıyla oluşturulan sergi panoları ve maketler, sergi sırasında ve sergi sonunda satılacak. Bu sayede, 18 yıl önceki serginin varoluş nedeni olan ama gerçekleştirilemeyen "Hayali İstanbul Müzesi" için üretilmiş özgün malzemeler depolarda yok olmak yerine, İstanbulluların evlerini ve işyerlerini süsleyerek hem dünya kenti İstanbul'u hem de İstanbul Müzesi hayalini canlı tutacak. 

Sergi 23 Şubat Pazar günü 10.00-18.00 arası gerçekleşecek "İstanbul Müzesi Hayali" pazarı ile sona erecek.  

Eski ekip de bir araya gelecek 

Prof. Dr. Afife Batur'un genel koordinatörlüğü ve Mehmet Özdoğan, Oğuz Tekin, Ayla Ödekan, Edhem Eldem, Atilla Yücel, Ersu Pekin ve Çağla Ormanlar'ın bölüm küratörlükleri altında 18 yıl önce pek çok araştırmacı, arşivci ve mimarın gayretleriyle gerçekleştirilen sergi, bugün yeniden gün yüzüne çıkarken, aynı ekibi de aynı heyecanla bir araya getirecek. 

Afife Batur başta olmak üzere koordinatör yardımcısı Pelin Derviş, sergi tasarımcısı Mimar Ahmet Özgüner, mimar Mert Eyiler, grafik tasarımcı Eray Makal ve fotografçı/mimar Murat Germen, serginin yeniden biçimlenmesinde gönüllü olarak görev aldı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir