"Elektrik dağıtımının yüzde 42'si özele ait"

Şimşek, "YEDAŞ'ın Çalık Enerji'ye devriyle elektrik dağıtım sektörünün yüzde 42'si özel sektöre geçti" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin (YEDAŞ) Çalık Enerji'ye devriyle elektrik dağıtım sektörünün yüzde 42'sinin özel sektörün eline geçmiş olacağını, fakat tamamlanan ihalelerle aslında önümüzdeki yıl itibariyle sektörün yüzde 97'sinin özel sektöre geçmiş olacağını bildirdi.

Özelleştirilen Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin (YEDAŞ) Çalık Enerji'ye devrine ilişkin hisse satış sözleşmesi anlaşması, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık ile Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu tarafından imzalandı.

Anlaşmayla ilgili Ankara Rixos Otelinde düzenlenen törene Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, TEDAŞ Genel Müdürü Haşim Keklik, Çalık Holding CEO'su Berat Albayrak, Çalık Enerji Genel Müdürü Osman Saim Dinç ve çok sayıda Çalık Holding çalışanı katıldı.

Törende konuşan Bakan Şimşek, özelleştirmelerle elektrik piyasasında gerçekleştirilen yeniden yapılandırma ve serbestleşme sürecinin aslında çok önemli bir yapısal reform olduğunu vurguladı.

Bu reformun amacının çok açık olduğunu söyleyen Şimşek, "Amacımız tüketiciye olan maliyetleri aşağıya çekmek, Türkiye'nin bu alandaki yatırım giderlerini mümkün olabildiğince düşük tutmak, daha önemlisi hizmet kalitesini yükseltmek ve kesinti sürelerini minimize etmektir. Yani özü itibariyle, bizim perspektifimizle bu yapılan iş aslında başarılı bir özelleştirme ve işletme hakkının geçici olarak devridir. Ama gelir boyutundan çok, vatandaşımıza yansıması itibariyle önemli bir reformdur" dedi.

Enerji sektörünün Türkiye'nin rekabet gücü açısından çok önemli bir alan olduğuna işaret eden Maliye Bakanı, bu alan ne kadar verimli ve iyi yönetilirse Türkiye'nin rekabet gücünün de o çerçevede artacağını kaydetti. Şimşek, bu devirlerle birlikte kamunun iyi bir şekilde başaramadığı tahsilat anlamında da çok ilerleme sağlanmış olacağına inandığını bildirdi.

2011'de yüzde 97 olacak

Elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesinde çok başarılı bir uygulama gerçekleştirildiğini anlatan Mehmet Şimşek, bu başarının da esas itibariyle Türkiye'nin siyasi istikrarı ve ekonomik performansına duyulan güven olduğunu ifade etti.

Bir taraftan Türkiye'nin geleceğine büyük güven duyulduğunu, bir yandan da kurumlar arasında büyük bir uyum bulunduğunu belirten Şimşek, şöyle konuştu:

"1980'li yılların sonlarından bu yana sürekli bir şekilde konuşulan bir hususu biz neredeyse 2 yılda tamamlamış oluyoruz. Bu çok önemli bir başarıdır diye düşünüyorum. Eminim hem tüketiciler için hem de enerjinin önemli bir rekabet unsuru olduğunu dikkate alırsak, şirketlerimiz açısından bu çok önemli bir serbestleşme süreci, çok önemli bir yeniden yapılanma süreci.

Bugün itibariyle dağıtım sektörünün yüzde 42'si özel sektörün eline geçmiş olacak, ama tamamladığımız ihaleler aslında yüzde 97'sinin önümüzdeki yıl itibariyle geçeceğini çok açık bir şekilde gösteriyor. Diğer süreçlerin tamamlanmasını bekliyoruz. Bir tek Göksu kaldı, onu da Enerji Bakanlığımız yapıyor. Dolayısıyla o kısmı da tamamlandığında elektrik dağıtımı özel sektör eliyle işletilmiş olacak."

Şimşek, bugüne kadar bu alanda 16 milyar dolar civarında bir özelleştirme uygulaması söz konusu olduğunu da belirtirken, "Ben çok iyi hatırlıyorum 1990'lı yıllarda bütün sektör için öngörülen rakamlar bugün gerçekleştirdiğimiz rakamların herhalde dörtte biri bile değildi. Hakikaten çok büyük bir başarı söz konusu. Bu başarıda rolü olan herkese çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir