"Gazeteciler Günü"nde gündem tutuklu gazeteciler
10 Ocak "Çalışan Gazeteciler Günü", bundan 53 yıl önce kutlanmaya başladı. "Gazeteciler Günü" günümüzde tutuklu, işsiz, stajyer gazetecilerin sorunları etrafında anılıyor
İSTANBUL - Bundan tam 53 yıl önce, gazetecilerin haklarını tanıyan 212 sayılı Yasa'nın yürürlüğe girmesi ile dokuz gazete patronu tarafından üç gün boyunca gazete çıkarmama kararı alındı.
Bunun üzerine özlük haklarından vazgeçmeyen gazeteciler 10 Ocak 1961'de bir yürüyüş düzenlediler ve 11 Ocak 1961'den 13 Ocak 1961'e kadar BASIN isimli gazete çıkardılar. Gazetecilerin bu eylemleri sonuç verdi ve gazete patronları 212 sayılı yasaya itiraz etseler de uygulamak zorunda kaldılar.
Bu eylemler sonucu elde edilen kazanımlar nedeniyle 10 Ocak tarihi 12 Mart 1971 darbesine kadar “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlandı. Darbenin ardından ise “bayram”, "Çalışan Gazeteciler Günü" olarak anılmaya başladı.
Basın Konseyi'nden tutuklu gazeteci tepkisi
Basın Konseyi Yüksek Kurulu Başkanı Pınar Türenç, 10 Ocak "Çalışan Gazeteciler Günü" sebebiyle yaptığı açıklamada, “53 yıl önce basın dünyasının bayramı olan ve yıllar içinde 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü olarak yaşanan bugün, ne yazık ki hakların ve özgürlüklerin kaybedildiği gün olmuştur. Yüzlerce gazeteci siyasi baskılar yüzünden işten çıkartılmış, genel işsizlik oranı yüzde 9 iken, gazetecilerde bu oran yüzde 20’leri aşmıştır” dedi. Türenç ayrıca, tutuklu gazeteci sayısının 40’a düşmesine karşın, Türkiye’nin bu konuda hala dünya çapında ilk sırayı almasının utanılacak bir durum olduğunu söyledi.
Tutuklu sayısında dünyada birinci
Türenç'in eleştiri getirdiği tutuklu gazeteciler konusunda Türkiye 2013'te de birinci olmuştu. Gazetecileri Koruma Komitesi'nin (Committee to Protect Journalists-CPJ) açıkladığı '2013 Yılında Hapiste olan Gazeteciler' raporuyla Türkiye'de 40 tutuklu gazeteci bulunuyor ve bu sayı ülke sıralamasında İran ve Çin'in önünde bulunuyor.