"Hedefimiz 1 milyar kullanıcıya ulaşmak"

"Halka arz kaçınılmaz bir durum değil. Bugün şirketler çok sayıda finansman seçeneğine sahipler. Bizim hedefimiz 1 milyar kullanıcıya ulaşmak."

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Didem ERYAR ÜNLÜ

 
İSTANBUL - 2006 yılında San Francisco'da Jack Dorsey, Biz Stone, Evan Williams ve Noah Glass tarafından kurulan Twitter'ın aylık kullanıcı sayısı 200 milyona ulaşmış durumda. Kullanıcılarına 140 karakterlik metinler yazma imkanı veren Twitter, en fazla kullanmılan iletişim araçlarından birisi. Twitter'ın 2008 yılında ABD Başkanlık seçimlerinde Barack Obama tarafından kullanılması, sitenin duyulmasında en etkili faktörlerden biri oldu. Şirket, Silikon Vadisi'nin bir sonraki en büyük halkı arzı olmaya aday. Herkes halka arzın en geç 2014 başında gündeme geleceğini söylerken, CEO Dick Costolo ise, Twitter'ın halka arzının kesin olmadığını söylüyor.
"Halka arz kaçınılmaz bir durum değil. Şirketler bugün çok sayıda seçeneğe sahipler. Bundan bir süre önce Twitter büyük bir özel finansmana sahip. Bugün birçok şirket bunu yapıyor. Bunun mükemmel olduğunu düşünüyorum. Bu sayede şirketler büyümeyi finanse etmenin farklı yollarını bulabiliyorlar" diyen Costolo, "Büyüdükçe 'kazançlı' olmak düşüncesinin aklımıza girmesinden endişe ediyorum. Örneğin birisi tasarımla ilgili mükemmel bir fikir bulacak; fakat bunu başkasına göstermeden önce, şunu düşünecek: 'Bu tasarımı uygulayamayız, çünkü cep telefonunda kullanamayız' diyecek. Dolayısıyla insanların cesur olmaları için elimden gelen herşeyi yapıyorum" diyor.
 
49 yaşındaki Dick Costolo, 2010 yılında şirketin CEO'luk konumuna geldi. ABD'li dev yatırım firması BlackRock'a bağlı bir fon kısa bir süre önce, Twitter çalışanlarından firmanın 80 milyon dolarlık hissesini satın aldı. Söz konusu satın alma ile sosyal medya devinin değeri 9 milyar dolar olarak belirlenmiş oldu. eMarketer Inc tahminlerine göre Twitter'ın 2013 reklam gelirleri 545.2 milyon dolara ulaşacak.
Özel bir şirket olan Twitter, gelir ve kar rakamlarını açıklamıyor. Şirket geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, TV şovları hakkındaki tweet'leri analiz eden Bluefin Labs'ı satın aldı. CEO Costolo, Twitter'ın "inşaa halinde bir şirket" olduğunu kabul ediyor. Hedef Twitter'ın kullanıcıları tarafından daha iyi anlaşılmasını sağlamak ve bu sayede bir milyar kullanıcıya ulaşmak.
Şirketin CEO'su Dick Costolo eski bir Google yöneticisi. Costolo, geçtiğimiz günlerde The Wall Street Journal'da yer alan söyleşisinde şirkete yönelik şu yorumları yaptı:
* Twitter ne zaman halka açılacak?
Halka arz kaçınılmaz bir durum değil. Şirketler bugün çok sayıda seçeneğe sahipler. Bundan bir süre önce Twitter büyük bir özel finansmana sahip. Bugün birçok şirket bunu yapıyor. Bunun mükemmel olduğunu düşünüyorum. Bu sayede şirketler büyümeyi finanse etmenin farklı yollarını bulabiliyorlar.
* Twitter dahil olmak üzere, yatırımcının yeni teknoloji şirketlerine olan ilgisi, gen. şirketlerin yüksek değerlere ulaşmasını sağlıyor. Twitter, yüksek finansal beklentilere ne derece cevap verebilir? 
Twitter'ın kalıcı, dikkat çeken şirketlerden biri olmasını hedefliyoruz. Gelir ve kar bizi hedefimize doğru  harekete geçiren enerji gibi, ama asıl önemli olan Twitter'ın kullanıcılar ve dünya için ne kadar önemli olduğu. Burada önemli bir fırsat olduğunu biliyorduk. Bu yüzden bu işe başladık ve bunu kanıtladık.
* Twitter'ın YouTube veya Facebook kadar çok kullanıcıya ulaşamaması önemli mi?
Hedeflerimizi diğer şirketler doğrultusunda belirlemiyoruz. Biz insani boyuta, küresel boyuta ulaşmak istiyoruz. Bu da bugün olduğumuz nokta değil, 1 milyar kullanıcı anlamına geliyor. Biz şirketlerin yüzde 99'unun ulaşmak istediği bir boyuttayız, ama Twitter'ın dünyadaki herkes için değerli olduğunu düşünüyoruz.
* Twitter'ı duyanlar ve Twitter'ı kullananlar arasında büyük bir fark var. Bu açığı nasıl kapatacaksınız?
Kullanıcı olduğunuzda, Twitter vazgeçilmez olur. Ama "işte bu" diyebilmek için, gerçekten Twitter'a yatırım yapmanız gerekir. 
* Twitter için önümüzdeki iki yıla yönelik öncelikleriniz neler?
Büyüdükçe "kazançlı" olmak düşüncesinin aklımıza girmesinden endişe ediyorum. Örneğin birisi tasarımla ilgili mükemmel bir fikir bulacak; fakat bunu başkasına göstermeden önce, şunu düşünecek: 'Bu tasarımı uygulayamayız, çünkü cep telefonunda kullanamayız' diyecek. Dolayısıyla insanların cesur olmaları için elimden gelen herşeyi yapıyorum.
* İnsanların altı saniyelik dijital videolarını yayımladıkları Vine'ı neden satın aldınız?
Facebook, Instagram'ı satın aldığında - ki bunu önce biz düşünmüştük - diğerlerinin yaptığını yapmayacağımızı söylemiştim. Biz bir sonraki büyük yeniliğe bakıyoruz. Vine yöneticileri, Vine'ı Twitter kurucularından Jack Dorsey'ye gösterdiler. Jack beni çağırdı ve 'Bunu görmelisin' dedi. Bunun önümüzdeki en büyük yenilik olduğu konusunda hem fikir olduk. Vine son derece sınırlı bir yayın imkanı veriyor. Dolayısıyla insanları yaratıcı olmaya zorlayacak ve 'Bu hikayeyi sekiz saniyede nasıl anlatırım' sorusuna cevap veren yeni bir sanat formunun doğmasına yol açacak.
* Twitter'ın Çin'de ulaşılabilir olmasını istiyor musunuz?   
Çin ve İran halkının Twitter'a ulaşmasını isteriz, fakat Çin'de bloke edilmemek için gerekli olan tavizleri vermeyeceğiz.
* Üniversitede bilgisayar eğitimi alırken, kariyerinizin bu noktasında ne yapıyor olmayı düşünüyordunuz?
Bir teknoloji şirketinde program tasarlayacağımı düşünürdüm.  
 
 
"Kullanıcı sayımız 1 milyara ulaştığında, dünyanın temposunu Twitter belirleyecek"
* 1996 yılında kurulan Twitter, son bir yılda yüzde 1000'in üzerinde büyüyerek online dünyayı yönetenler arasındaki yerini aldı. Mart 2006'da, San Fransisco'da prototip olarak iki haftalığına ortaya çıkan Twitter'ın, resmi başlangıcı Ağustos 2006; şirket haline gelmesi ise Mayıs 2007 yılına dayanıyor. 
* Twitter'ın Mayıs 2008'de kullanıcı sayısı 1.2 milyondu. Bu sayı 2009 sonunda 100 milyona ulaştı. Bugün aylık kullanıcı sayısı 200 milyon. Hedef bu sayının 2013 yılında 1 milyara ulaşması. Şirket hissedarları, "Kullanıcı sayımız 1 milyara ulaştığında, dünyanın temposunu Twitter belirleyecek" diyorlar.
* Twitter üzerinde gönderilen mesajların okunması için, Facebook'ta olduğu gibi 'arkadaş' olmak gerekmiyor. Herkes istediği herkesi izleyebiliyor. 
* Şirketin kurucularından Evan Williams'a göre, insanlar mahremiyet duygusunu yeniden tanımlıyorlar. Williams, "İnsanlar bazı şeyleri tüm dünyaya duyurmanın son derece büyük etkiler yaratabildiği öğreniyorlar. Bugüne kadar kişisel yada mahrem olan çok şey vardı, çünkü insanlar özel olanı paylaşmanın karlı bir iş olduğunu bilmiyorlardı. Özel olanı paylaşmak garip geliyordu. Tüm dünyaya, 'ben öğle yemeğimi burada yiyorum' demek garip geliyordu. Oysa insanlar on-line günlük yazmaktan, hayatlarından kesintileri paylaşmaktan hoşlanıyorlar. Herşeyi çevresi kapalı bir yere sığdırmayı çalışarak başarılı olunabileceğini düşünmyorum. Tüm kullanıcılarımız değer yaratıyorlar. Biz sadece 50 kişiyiz ve herşeyi biz yapamayız. Biz onlara yaşayabilecekleri en iyi deneyimi sunuyoruz" diyor.
* Şirketin diğer kurucularından Biz Stone ise Twitter'ın insan ilişkilerine getirdiği değişimleri şöyle anlatıyor: Bence söz konusu olan ilişkilerden çok, ilişkileri sürdürmek. Benim arkadaşlarımın büyük bir bölümünü internette tanıştığım insanlar oluşturuyor. Fakat gerçek dünyadaki karşılaşmalar önemli olmaya devam edecek. İnsanlarla asıl tanışacağınız yerler iş, okul ve sosyal yaşam olacak. Fakat bu tanışmayı uzun vadeli bir ilişkiye dönüştürebilmek önemli. Örneğin bir konferansta tanıştığım birinin Twitter'daki kullanıcı adını bilmem, bu karşılaşmayı bir ilişkiye dönüştürme şansı yaratabilir. Bu kişinin e-mail adresine sahip olsam bile, ona e-mail göndermek, Twitter'da takip etmektan çok daha büyük bir adım.
 
Başarının üç sırrı 
 
[PAGE]
 
Başarının üç sırrı 
Twitter'ın başarısının sırrı üç kelime ile ifade ediliyor: Basitlik, açıklık, serbestlik. 
2005 yılında internet şirketi Odeo'yu yöneten Even Williams, Steve Jobs'un Apple'ı ile rekabet etmek yerine, değişim sağlayacak yeni bir düşünceye odaklanmayı tercih etti. Odeo'nun mühendislerinden biri olan Jack Dorsey, değişimi getirecek ilk yeni fikri Williams'a fısıldadı: İnternet üzerinde SMS'e benzeyen bir mesajlaşma sistemi. 2006 yılında prototip hazırdı. Sistem mesajları alıyor ve bu mesajları doğru yerlere iletiyordu. 
Twitter'da, herkesin herkesi okuyabiliyor olması da, başarının bir diğer sırrı. Facebook'ta ve MySpace'te mesajlaşma arkadaşlar arasında oluyor. Arkadaşınız olmayanlar, sizin mesajlarınızı okuyamıyor. "Bu yöntemi asla sevmedim" diyen Evan Williams'ın kendi sitesinde ise mesajlar herkes tarafından okunabiliyor. Tanımadığınız bir kişinin mesajlarını okumak için "takip et" tuşuna basmak yeterli oluyor.
 
Vine'dan çok umutlu
Twitter geçtiğimiz ay Vine'ı satın aldığını açıkladı. CEO Dick Costolo Vine'dan çok umutlu ve büyük ses getirecek bir yenilik olduğunu düşünüyor. Vine, App Store üzerinde indirmeye sunulan bağımsız bir uygulama. Twitter ile ortaklık neticesinde Vine üzerinde kaydettiğiniz 6 saniyelik videoları doğrudan paylaşabiliyor ve aynı Tweet içerisinde görüntülenmesini sağlayabiliyorsunuz.Videolar varsayılan olarak sesi kapalı geliyor. Fare ile tıklayana kadar video sonsuz döngü formatında oynatılıyor. Yayınlanan videolar paylaşılan ağlar üzerinde açıldığı zaman bir döngüye girerek adeta bir gif uzantılı dosyaymış gibi arka arkaya oynamaya devam ediyor. Vine şu an Apple Store üzerinde ücretsiz bir uygulama olarak yer alıyor.