"Hükümet yargı darbesinin bir parçası haline gelmiştir"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 


ANKARA - BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, "hükümetin yargı darbesinin bir parçası haline geldiğini" öne sürdü.

Baluken, BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ile düzenlediği basın toplantısında,  çözüm sürecinin temel felsefesinin silahların susması ve fikirlerin konuşması olduğunu söyledi.

Son 6 aylık sürece bakıldığı zaman 1990'lı yılların savaş ortamını andıran politikalarla karşı karşıya olunduğunun görüleceğini iddia eden Baluken, Bingöl, Dersim, Hakkari ve Şırnak'ta yeni karakol ve kalekollar yapıldığını belirtti. Baluken, "Bir taraftan silahsızlaşma ve savaş ortamının devreden çıktığı bir ortam, sivil çözüm tartışması yapılırken, diğer taraftan kalekol, karakol yapılması AK Parti'nin çelişkisidir" dedi.

Bingöl'de bir kadına cinsel şiddet uyguladığını belirttiği askerlerin tahliye edilmesini eleştiren Balukan, şu ifadeleri kullandı:

"Bu suçun faili olan askerler hakkında mahkemenin verdiği tahliye kararı var. Roboski'de katliam yaşandı. Bütün bunları alt alta getirdiğimizde; KCK; Roboski, Bingöl'deki insanlık dışı olay, bilinçli bir şekilde çözüm sürecine yönelik yargı darbesi var. Yargı, tekrar savaşla ilgili birtakım süreçleri tetikleme arayışı içindedir. Yargı, 1990'lı yılların insanlık dışı uygulamalarını halkın gündemine getirerek çözüm sürecine yönelik açık bir darbe geliştirmiştir. Hükümet, bu yargı darbesinin neresindedir, içinde midir, yoksa ona rağmen mi yapılmaktadır? Hükümet bu yargı darbesinin bir parçası haline gelmiştir." 

Baluken, Bingöl'deki olayla ilgili olarak askerlerin açığa alınmasını ve tutuklanmalarını beklediklerini söyledi.

BDP'li Sebahat Tuncel de yargının, Bingöl'de bir kadına tecavüzü koruyan karar verdiğini iddia etti. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in olaydan sonra bölgeye gitmesinin önemli ama yeterli olmadığını belirten Tuncel, Mardin'deki N.Ç. davasında suçluların gerekli cezaya çarptırılmadığı için bu tür olayların olduğunu iddia etti.