"İstihbarat bilgilerinin dolaşımı sıkıntı"

Babacan, "Son 2,5 aydır yaşadıklarımız, bunlar önemli konular. Devletin bütün bu birimlerin sırlarının, devlet sırrı niteliğindeki bilgilerin yanlış ellerde dolaşıyor oluşu... Bunlar çok sıkıntılı konular" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA - Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Belek turizm bölgesindeki otelde AK Parti Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Menderes Türel'in ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda Antalyalı iş adamları ve sivil toplum örgütü temsilcileriyle buluştu. 

Toplantıda konuşan Babacan, Türkiye'nin son 11 yılda çok önemli bir transformasyondan (dönüşüm) geçtiğini, bundan 11 yıl önceki Türkiye ile bugünün Türkiyesinin çok farklı olduğunu söyledi. 

2002 yılında ekonomik krizlerden yorulmuş ülke devraldıklarını anlatan Babacan, her alanda önemli reformlar gerçekleştirdiklerini, Türkiye'nin temel hak ve özgürlüklerde çok daha iyi uygulamalara geçebilmesi, hukuk devleti olabilmesi için yoğun mücadele verdiklerini kaydetti. 

Demokrasi mücadelesinin kolay olmadığını ve önlerinde uzunca yapılacaklar listesi bulunduğunu ifade eden Babacan, "Türkiye'nin birinci sınıf demokrasi olabilmesi için yapılması gerekenler var. Temel hak ve özgürlükler konusunda dünyanın en ileri uygulamasını hayata geçirebilmek için daha yapmamız gerekenler var" diye konuştu. 

Hukuk reformlarının önemi 

Gerçek anlamda hukuk devleti olmayınca, hukuk mekanizması olması gerektiği gibi çalışmadığında ülkeye getirebileceği sıkıntıların 2-2,5 aydır yaşananlarda dahi görülebildiğine dikkati çeken Babacan, hukuk ve güvenliğin ülkeler için çok önemli kavramlar olduğunu vurguladı. 

Evrensel hukuk normları referans alınarak, Anayasa'dan başlayıp tüm düzenlemelere yansıtılması gerektiğini dile getiren Babacan, bu konuda Türkiye'nin referansının AB ve AB Konseyi olduğunu çünkü demokrasi, hukuk, hak ve özgürlükler konusunda dünyadaki en ileri uygulamaların Avrupa'da bulunduğunu vurguladı. 

Hukuk referanslarının alınıp yazılmasının kafi olmadığını, en önemli uygulama alanının yargı olduğunu, yargının da bağımsızlığının ve tarafsızlığının çok önem taşıdığına işaret eden Babacan, şöyle konuştu: 

"Problemi olan kişi, yargıya başvuran kişi, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerine gittiği zaman, hızlı, güvenilir kararlar alındığından emin olmalıdır. Bunun için yasal düzenlemeler kadar yargının insan kaynakları yani yargı sistemi içinde çalışan savcı ve hakimlerin bağımsız, tarafsız olması, hukuk ne diyorsa vicdan kefesinde tartıp karar vermesi gerekiyor. Bu konularda ciddi adımlar attık ama eksikliklerimizin olduğunu da son 2-2,5 ayda açık şekilde gördük. Hukuki güvenlik, sağlam hukuk normlarıyla mümkün. Aynı zamanda yasaların gri alanlarının temizlenmesi gerekiyor. Açık, net olması gerekiyor. Temel ilke olarak kanunların sık sık değişmemesi, geriye gitmemesi, edinilmiş hakların sonuna kadar korunması...  

Bunlar aslında devletin en önemli varlık sebebi. Zaten hukukta gerekli adımları önümüzdeki birkaç sene içerisinde atamazsak, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması çok zor olacak." 

Babacan, yerli ve yabancı yatırımcıların daha çok yatırım yapabilmesinin de Türkiye'nin gerçek anlamda hukuk devleti kimliği kazanmasıyla mümkün olabileceğini kaydetti. 

Ticaret açığı ve düşük tasarruf sorunu 

Türkiye'nin güçlü finans sistemiyle uluslararası kurum ve kuruluşlardan övgü aldığını aktaran Babacan, ticaret açığı ve tasarruf oranlarının düşüklüğünün ise Türkiye'nin zayıf alanları olduğunu bildirdi. 

Babacan, halen milli gelirin yüzde 12,5'i düzeyindeki tasarruf oranıyla Türkiye'nin gelişmekte olan ülkeler arasında tasarrufu en düşük ülke durumunda bulunduğuna dikkati çekti. 

Üretimle, ihracatla büyüyen Türkiye istediklerini belirten Başbakan Yardımcısı Babacan, bunun için tedbir aldıklarını ifade etti. 

"Kararlılıkla yürüyeceğiz" 

Türkiye'de son 2-2,5 aydır yaşanan konuların önemli konular olduğunu söyleyen Babacan, devletin en mahrem, güvenlik ve istihbarat birimlerine kadar bütün birimlerinin sırlarının, devlet sırrı niteliğindeki bilgilerin yanlış ellerde dolaştığını kaydetti. 

Babacan, şu görüşleri dile getirdi: 

"Son 2,5 aydır yaşadıklarımız, bunlar önemli konular. Devletin en mahrem, güvenlik ve istihbarat birimlerine kadar bütün bu birimlerin sırlarının, devlet sırrı niteliğindeki bilgilerin yanlış ellerde dolaşıyor oluşu... Bunlar çok sıkıntılı konular.  

Bu devletin bekasıyla ilgili konular, bunlar kabul edilebilecek işler değil. Biz bir yandan şeffaflık, yolsuzluklarla mücadele konusunda bugüne kadar nasıl kararlılıkla durduysak, bundan sonra da kararlılıkla yürüyeceğiz. Hiçbir yolsuzluğun üzeri kapatılmaz. Varsa sıkıntılı bir konu er ya da geç bunun hesabı verilir ama farklı amaçlarla sonuçları itibarıyla millete, devlete zarar veren çalışmalar varsa da bunlara izin vermek mümkün değil. Gereği neyse yapılır." 

Yılların emeğini, 11 yılda 230 milyar dolardan 800 milyar dolara ulaşan, bütün dünyada başarı örneği anılan ekonomiyi, coğrafyasına ilham kaynağı demokrasiyi, farklı amaçlı yapılara teslim etmeyeceklerine işaret eden Babacan, son 2,5 aydır yaşananların devlet meselesi olduğunu, memlekete zarar vermeye başladığında birilerinin mutlaka "dur" demesi gerektiğini dile getirdi.