"İthal et konusunda kaygıya gerek yok

Bakan Eker, "Her şey kurallarına uygun, sağlıklı ve hijyenik olarak gerçekleşecek" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, ithal et konusunda "Kaygıya hiç gerek yok" dedi.

Eker, AK Parti Genel Merkezindeki Genişletilmiş İl Başkanları toplantısına gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"İthal et konusunda kaygılar olduğunun" hatırlatılması üzerine Eker, "Kaygıya hiç gerek yok. Kaygıları giderecek şekilde bütün tedbirleri zaten beraberinde alıyoruz. Uluslararası Salgın Hastalıklar Ofisi kuralları ve Türkiye'nin mevzuatı doğrultusunda tedbirler alındıktan sonra veteriner hekimlerin nezaretinde yapılacak bütün bunlar detaylı bir şekilde yazıldı. Onun için sizin de kaygı duymanıza gerek yok. Biz de kaygı duymuyoruz. Her şey kurallarına uygun, sağlıklı ve hijyenik olarak gerçekleşecek ve bu sorun da bu şekilde çözülmüş olacak" diye konuştu.

Bir gazetecinin "Taraf Gazetesi'nin manşeti vardı" şeklindeki sözü üzerine Eker, "Onu açıkladık dün. Oradaki ifadeler yanlış" karşılığını verdi.

Toptan et fiyatları ucuzlamaya başladı

Öte yandan Hükümetin et ithalatı kararından sonra toptan et fiyatları ucuzlamaya başladı. Pastırma-sucuk üreticilerinin aldığı zam kararından da vaz geçtikleri bildirildi.

Edinilen bilgiye göre, Türkiye'nin önemli et işleme merkezlerinden Kayseri'de karkas sığır etinin toptan satış fiyatı 17 liradan 16 lira 50 kuruşa, karkas koyun etinin fiyatı ise 21 liradan 20 lira 50 kuruşa düştü.

Pastırma Sucuk üretimi yapan Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü, yaptığı açıklamada et fiyatlarının aylardan sonra ilk kez gerilemeye başlamasının önemli olduğunu kaydetti.

Daha önce ithal edilen canlı büyükbaş hayvanların, et fiyatlarıdaki artışı engelleyemediğini belirten Ünlü, şunları söyledi:

"Et fiyatlarındaki artışın durması ve kiloda 50 kuruş ucuzlaması, piyasanın geleceği için çok önemli. Canlı hayvan ithali, et piyasasının tansiyonunu düşürmedi. Şimdi et ithalatı yapılacak. Et ithali kararı fiyatların gerilemeye başlamasına neden oldu. Yeterli miktarda et ithal edilirse fiyatlar geriler. Et ithalatı yeterli olmazsa fiyatlar yeniden yükselir. Herşey piyasaya girecek et miktarına bağlı."

Şaban Ünlü, ithal edilecek etlerin Türkiye'den gidecek veterinerler tarafından kontrol edilip kesilmesinin de önemli olduğunu ifade ederek, "İthal etlerin yerinde kontrol edilmesini olumlu buluyoruz. Canlı hayvanlar uzak yerlerden geldiği için nakliye masrafı çok oluyordu. İthal ette yerinde kontrol sistemi sıkı şekilde takip edilmeli. Canlı hayvan ithali ve et ithali geçen yıldan itibaren yapılmalıydı" diye konuştu.

Pastırma sucuk zammı geri çekildi

Şaban Ünlü, üretici firmaların et fiyatlarında ve diğer girdi fiyatlarındaki artış nedeniyle yeniden zam hazırlığı yaptıklarını ancak et fiyatlarının düşüşe geçmesiyle birlikte bu karardan vaz geçildiğini belirterek, "Bazı firmalar bayilerine bu haftadan itibaren fiyatları artıracaklarını bildirdi. Ancak et ithali kararının fiyatları etkilemesi sonucu zam kararından vaz geçildi. Et fiyatları önemli oranda düşerse, pastırma sucuk fiyatları da buna bağlı olarak düşer" dedi.

Kayseri'de birinci kalite sucuk kilosu 28-30 liradan, birinci kalite pastırma ise kilosu 55-60 liradan satılıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir