"Kanunların açıkça yasaklamadığı her şey serbesttir"

Bakan Ergün, hiçbir kanunun bütün serbestlikleri yazmadığını ifade etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

VAN - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, kanunların açıkça yasaklamadığı her şeyin serbest olduğunu ifade ederek, "Hiçbir kanun bütün serbestlikleri yazmaz, kanunlar neyin yasak olduğunu yazar" dedi.

Ergün, Van Belediye Başkanlığını ziyaret etti. Belediye Başkanı Bekir Kaya tarafından karşılanan Ergün burada yaptığı konuşmada ilin gelişmesi için belediyelere çok büyük görevler düştüğünü söyledi.

"Bugün belediyeler dediğimiz zaman gerçekten fonksiyonları gün geçtikçe artan yönetim organizasyonları olduğunu görüyoruz. Sadece mahalli müşterek ihtiyaçlar diye bir tarafın içerisine sıkıştırılamaz belediyecilik. Bunun çok ötesine geçebilecek imkanlara sahip. Çünkü hayat çok dinamik. Sürekli yeni ihtiyaçlar ortaya çıkıyor.

Bu nedenle de yasalarda önemli esneklikler ortaya konuluyor. Yaklaşım şu olmalıdır: Kanunların açıkça yasaklamadığı her şey serbesttir. Aslında hukukun temel mantığı da budur ama bazen Türkiye'de hukukun mantığını ters işletmek isteyenler olabilir, oluyor da... Kanunların açıkça serbest bırakmadığı her şey yasaktır diye düşünenler oluyor. Hiçbir kanun bütün serbestlikleri yazmaz. Kanunlar neyin yasak olduğunu yazar. Neyin serbest olduğunu yazmaya kalksa milyonlarca cilt dolusu yazmak lazım. Çünkü hayatta serbest olanların sayısı, yasak olanlara göre çok daha fazladır. Dolayısıyla yerel yönetimler yasal olarak sağlanmış olan esneklikleri de dikkate alarak topluma daha çok hizmetini görme potansiyelini görmüş oluyor. Bu imkanları bütün belediye başkanı arkadaşlarımızın iyi bir şekilde değerlendirmelerini şahsen isteriz."

İşbirliğinin her zaman çok önemli olduğunu ve sürekli işbirliği içerisinde çalışmaların yapılması gerektiğini anlatan Ergün, bu tür bir yaklaşımla ilin ilerlemesinin daha hızlı olacağını söyledi.

Belediyelerle ilgili birkaç temel konuda hızlı adım atılmasını beklediğini belirten Ergün, şöyle konuştu:

"Birincisi belediyelerimiz kentin fiziki yapısının değişiminde önemli rol oynamalıdır. İkincisi kentin kültürel yapısında, sosyal yapısında bazı ilerlemeler kaydedilebilmelidir. Bunlara yerel yönetimlerimiz öncülük etmeli. Hangi siyasi partiden olursa olsun, bütün yerel yönetimlerimizin kentin sosyal ve kültürel hayatına bir canlılık getirmesi icap eder. Üçüncü bir değişim, kentin demokrasisinde bir ilerleme olmalı. Halkın yönetime daha çok katılımı için kanallar açılmalı ve şehre daha çok sahip çıkılması için halka kanallar açılmalı.

Bizim açımızdan dördüncü ve en önemli adım yerel yönetimlerimizden beklediğimiz kentin ekonomik kalkınmasına, gelişmesine sağlayacağı katkılardır. Şimdi uluslararası işbirliği yapma imkanları da var. Bu avantajları, bu bölgede bir serbest sanayi bölgesinde buluşturmak ve bölgeye yeni bir üretim, sanayi üssü haline getirmek için kullanacağız. Burada kuşkusuz yerel yönetimlerimizin de önemli rolü ve katkısı bulunacaktır. Uluslararası işbirliği imkanı da yerel yönetimlerimiz için eskisine göre daha fazla vardır. Eskiden çok kısıtlıydı. Hem ekonomik, hem fiziki, hem sosyal ve kültürel kalkınmaya hem de demokratik kalkınmaya belediyelerin çok önemli katkı sağlayabileceği bir zemin var."

Belediye Başkanı Kaya da Bakan Ergün'ün ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ergün, daha sonra helikopterle İran sınırında bulunan Saray ilçesine hareket etti.