"Kapasite rakamları büyümede öncü olarak algılanabilir"

Bakan Ergün, "Neredeyse bütün tahminlerde artık Türkiye, bu yıl yüzde 6'nın üzerinde bir büyüme gerçekleştirecektir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SAKARYA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Temmuz ayı kapasite kullanım oranlarının yüzde 74,7 olmasının Türkiye ekonomisinin üçüncü çeyrekte önemli bir büyüme göstereceğinin ilk ve öncü rakamları olarak algılanabileceğini belirterek, "Neredeyse bütün tahminlerde artık Türkiye, bu yıl yüzde 6'nın üzerinde bir büyüme gerçekleştirecektir" dedi.

Ergün, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin büyüme rakamlarını değerlendirdi.

Temmuz ayı kapasite kullanım rakamının önceki gün açıklandığını hatırlatan Ergün, "Yüzde 75'e geldi, yüzde 59'a kadar düşmüştü. 2008 yılından itibaren düşmeye başladı, 2009 yılının mart aylarında kapasite kullanımı sanayide yüzde 59'lara kadar düşmüştü. Şimdi yüzde 74,7'ye geldi. Zaten en yüksek olduğumuz zaman yüzde 80" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin hızlı bir şekilde en iyi zamandaki rakamları yakalamaya doğru gittiğine dikkati çeken Ergün, "Temmuz ayı kapasite kullanımının yüzde 74,7 olması Türkiye ekonomisinin üçüncü çeyrekte önemli bir büyüme göstereceğinin ilk ve öncü rakamları olarak algılanabilir. Üçüncü çeyrekte de Türkiye ekonomisi önemli bir büyüme rakamını yakalayacaktır. Neredeyse bütün tahminlerde artık Türkiye, bu yıl yüzde 6'nın üzerinde bir büyüme gerçekleştirecektir" diye konuştu.

Hükümetin orta vadeli programda büyüme hedefinin çok mütevazi olduğunu, 2010 yılı için yüzde 3,5'lik büyüme oranı öngördüklerini ifade eden Ergün, Türkiye'nin hızlı bir performans göstererek yüzde 6'nın üzerinde bir büyüme gerçekleştirebileceğini kaydetti.

"Büyüme alım gücüne de yansıdı"

Eylül ve ekim aylarında Türkiye ile ilgili dışarıda yapılan büyüme tahminlerinin yüzde 4 civarında olduğunu anımsatan Ergün, son aylarda yaşanan toparlanmanın söz konusu durumu son derece farklı bir hale getirmiş olduğunu söyledi.

Ekonomide uzun süredir devam eden büyüme sürecinin insanların alım gücüne de yansıdığına dikkati çeken Ergün, iç pazarda da önemli bir büyüme sağlandığına işaret ederek, şöyle konuştu:

"Geçen hafta TÜİK 2009 yılında hane başına düşen aylık harcama rakamlarını açıkladı. 2004 yılında hane başına düşen aylık harcama ortalama 889 lirayken, 2009 yılında bu rakam bin 688 liraya ulaşmıştır. 2004'ten 2009'a geldiğimizde artan enflasyona göre halkın tüketim harcamaları, toplamda fiyatların artışı bu dönemde yüzde 50 civarındayken, 5 yıl içinde fiyatlar kümülatif olarak yüzde 50 civarında artmışken, tüketim harcamaları yüzde 90 civarında artmıştır. Bu, aslında gelir düzeyindeki artışın tüketime bir yansımasıdır."

Türkiye'de çok sayıda insanın orta gelir düzeyine doğru transfer olduğunu belirten Ergün, "Tabii ki düşük gelir düzeyinde de çok sayıda insanımız var, onu görmezden gelmeyiz. Amacımız zaten düşük gelir düzeyindeki insan sayısını azaltmak onları orta ve üst gelir düzeylerine doğru transfer hızını artırabilmek. Bu amaca doğru Türkiye'nin ilerlediğini gösteren bir rakama işaret etmek için bunu söyledim" diye konuştu."

Bu konularda ilginizi çekebilir