"Kendimizi haksızlığa uğramış görüyoruz"

Arınç, "Suriye'nin uçağımızı düşürmesi mütecaviz bir davranıştır. Biz haksızlığa uğramış olarak kendimizi görüyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME





İSTANBUL - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, AK Parti Beşiktaş İlçe Teşkilatı'nca Ortaköy'de düzenlenen "Büyük Beşiktaş Buluşmaları"nda yaptığı konuşmanın ardından katılımcıların sorularını cevapladı.

Arınç, "Suriye'de halkın iradesi ne zaman iktidar olacak? Bu, Suriye'nin kendi iç meselesi. Yani bizim Suriye'de mevcut rejimi fiili bir güç olarak yıkmak, değiştirmek gibi bir görevimiz yok. Ancak şiddet devam ediyor ve insanlar ölüyor, sayıları 10 binleri buldu. Bu konuda feryat eden ve bu insan hakları ihlallerini dünyanın gündemine getiren sadece Türkiye. Maalesef Suriye hem komşu bazı ülkelerin hem de Güvenlik Konseyi'nde Rusya ve Çin'in desteğini almakta" dedi.

Türk uçağının düşürülmesi

Türk uçağının düşürülmesi konusuna da değinen Arınç, "Suriye'nin bizim uçağımızı düşürmesi konusu mütecaviz bir davranıştır. Biz burada haksızlığa uğramış olarak kendimizi görüyoruz. Kendimizi aldatmıyoruz. Elimizdeki radar ve diğer veriler uçağımızın uluslararası hava sahasında düşürüldüğünü ama bunların kara sahasına düştüğünü gösteriyor. Onlar bunun karşıtı olarak ortaya bir şey koyamadılar. Biz BM'ye de NATO'ya da diğer bütün örgütlere de elimizdeki dokümanları verdik. Esasen dünya kamuoyunun Rusya haricinde Türkiye yanında tavır almasının sebebi de budur" diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Arınç, Türkiye'nin müeyyide uygulayacağını ve uygulamakta da olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Aynı zamanda angajmanlarımızı kaldırdık. Suriye'den sığınmacı olarak Türkiye'ye gelenlere Suriye tarafı tecavüz ediyor. Bomba atıyor, silah atıyor, helikopterleriyle vuruyor. Hatta zaman zaman kampları vuracak şekilde ateş ediyordu. Bugüne kadar bunlara onların yaptığı şekliyle cevap verilmemişti. Hatta helikopterleri birkaç defa bizim sahamıza girdiğinde ikaz edilmişti, düşürülmemişti. Ama Başbakanımızın açıkladığı günden itibaren şu anda sınır ihlallerine karşı sıfır tolerans ihlal gösteriliyor. Helikopterler yaklaştığı zaman uçaklar kalkıyor, tehdit ediyorlar ve sınırdan uzaklaştırıyorlar. Bir ateş vuku bulursa aynı şekilde mukabele göreceklerini çok iyi biliyorlar."


Özel yetkili mahkemeler

Özel yetkili mahkemelerle ilgili düzenlemeye ilişkin bir soru üzerine Arınç, şöyle konuştu:
"Aslında özel yetkili mahkemelerin demokratik düzen tam olarak işlemeye başladığında kalkması gerekir. Çünkü artık o ülkede tabi hakim ilkesine uygun olarak işlenen suçlara mahkemelerin hakimleri bakar. Ağır ceza ise ağır ceza, asliye ceza ise asliye ceza... Ama Türkiye'de darbe ile ilgili suçlamalar, hükümete, parlamentoya karşı yapılan eylemler veya nitelikli suç işlenmesi, organize suç örgütleri vesaire bunlara eskiden DGM'ler bakıyordu. Bu suçları bitirmek ve bu suçlarla ilgili yargılama yapmak üzerine kurulmuştu. 6 senedir yürürlükte... Şu anda bazı mahsurlar çıktığı için biraz daha iyileştirme yolunda adım atıldı. Ben yeni uygulamanın daha insani, daha vicdanı ve daha hukuki olacağını düşünüyorum. Uzun süren tutukluluklar olmayacak. Çünkü hakimler tutuklama ve tahliye kararı verirken gerekçelendirmek zorunda kalacaklar. Yapılan düzenleme bağırıldığı, çağırıldığı kadar endişe meydana getirecek bir şey değil. Yeni sistemde insan hakları biraz daha ön plana alınmış durumda."

Terör konusu

"Terör nasıl son bulacak?" şeklindeki soru üzerine Arınç, "Terörün son bulmasını hepimiz arzu ediyoruz. Çünkü terör Türkiye'de maddi, manevi anlamda çok zarar veriyor" dedi. Bülent Arınç, 1990'lı yıllardan Öcalan'ın yakalandığı 1999 yılına kadar şiddetin daha çok var olduğunu kaydederek, "Elbette silahlı bir harekete karşı, silahlı bir terörle mücadele olacak. Ama bu meseleyi bitirmek için kafi değil" dedi.

Aziz Yıldırım'a 'geçmiş olsun'

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın tahliye edilmesini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Arınç, "Bu, bir yargı sürecidir. Temyizi olacaktır. Ama merak ettiğim için kararı aldım, okudum. Belli maddeleri hakim uygulamış, belli yasaklar getirmiş. Ama bütün bunların geçerlilik kazanması yüksek Yargıtay'ın bu kararı tasdik etmesiyle mümkün olacak. Ama tahliye edilmiş olmasının hem camiasına hem ailesine hem kendisini sevenler için bir sevinç olduğu kanaatindeyim. Ben de 'geçmiş olsun' dileklerimi iletiyorum" dedi.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir