"Kredi kartları faiz lobisinin en büyük kaynağıdır"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Fethiye'deki toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Kredi kartı almada lütfen hassas olun. Kredi kartları da faiz lobisinin en büyük kaynağıdır. Paranız kadar, yorganınız kadar ayağınızı uzatın" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FETHİYE - Başbakan Erdoğan, Muğla'nın Fethiye ilçesindeki toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada kredi kartları konusuna değinerek,  "Faiz, en büyük canavar. Bu, faiz lobisinin, birilerinin ihya olmasına yaradı bu ülkede ama şimdi bunlar düşürüldü" dedi.  

Erdoğan, "15-20 yıl önce yabancı basında Türkiye ile ilgili bir haber çıkmasının "olay" olduğunu, haftalarca Türk medyasında yer aldığını ancak şimdi dünya medyasının sık sık Türkiye'nin güzelliklerini yazdığını dile getirdi. Marmaray'ın yabancı basında sıkça yer bulduğunu kaydeden Erdoğan, "Biz Pekin'i Londra'ya bağlıyoruz? Muhalefet nerede? Onlar hala 'buna nasıl kulp takarız' diye bakıyorlar" diye konuştu.  

Yerin 40 metre derinliğinde inşa edilen 3 bin 300 kişilik İstanbul Kongre Merkezinde dün uluslararası bir konferansa katıldığını belirten Başbakan Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde kentte böyle bir salon bulunmadığını söyledi. Haliç'i temizlediklerini, ardından da Haliç Kongre Merkezinin temelini attıklarını vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bu göreve geldiğimizde İstanbul'da bir tane kongre merkezi yoktu. İstanbul'a bu merkezleri biz kazandırdık. Onun için şimdi uluslararası toplantılar ağırlıklı olarak İstanbul'da yapılıyor. Onun için Antalya'da, Muğla'da adımlar atalım diyoruz. Çünkü burada da kış mevsiminde oteller kapalı olmasın. Kışın da burası açık olsun. Bunun adımlarını atalım. Bunu biz yaparız, bunlar yapamaz. Sadece yaz mevsiminde çalışan bir Fethiye, bir Marmaris, bir Milas, Muğla değil yaz çalışan bir Muğla istiyoruz. Bunu biz yaparız. Ülke yönetimi, yerel yönetim bizim işimiz, bizim mesleğimiz bu."

"Faiz en büyük canavar"

Dünyada Türkiye ekonomisinin konuşulduğunu, göreve geldiklerinde 230 milyar dolar olan milli geliri 786 milyar dolara yükselttiklerini, Türk lirasından altı sıfırı attıklarını, enflasyonu tek haneye indirdiklerini anlatan Başbakan Erdoğan, devletin borçlanma faizinin yüzde 63'ten yüzde 7'ye düştüğünü belirtti. Ziraat Bankasının çiftçiye krediyi yüzde 0-7 aralığında faizle, Halk Bankasının da esnafa yüzde 6'lık faizle kredi vermeye başladığını dile getiren Erdoğan, "Faiz, en büyük canavar. Bu, faiz lobisinin, birilerinin ihya olmasına yaradı bu ülkede ama şimdi bunlar düşürüldü" dedi.  

Kredi kartları konusunda da uyarıda bulunan Başbakan Erdoğan, vatandaşlara "Kredi kartlarını almada da lütfen hassas olun. Kredi kartları da faiz lobisinin en büyük kaynağıdır. Paranız kadar, yorganınız kadar ayağınızı uzatın. Ondan sonra bunlara malzeme olmayın. Evinizde ne var ne yok, alıp götürürler. Bu konuda hassas olmanız lazım" diye seslendi.  

[PAGE]

"Artık gündemi belirleyen Türkiye var" 

Türkiye'nin reformlarının, küresel politikadaki etkisi ve etkinliğinin, sözünün, görüşünün ve duruşunun dünyada konuşulduğuna dikkati çeken Başbakan Erdoğan, "Artık dünyada gündemi belirlenen bir Türkiye yok, gündem belirleyen bir Türkiye var" ifadesini kullandı.

Türkiye'de ekmek ve yağın karneyle alındığı, benzin istasyonlarında benzin bulunmadığı günler yaşandığını söyleyen Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"CHP'nin iktidarıydı bunlar. Bunları yaşadık biz. Şimdi, bir gün dahi biz bu ülkede halkımıza bunu yaşatmadık. Görev geldik, dokuz ilimizde doğalgaz vardı, şimdi 72 ilde var. Muğla'ya kadar da doğalgazı getirdik, ihale yapıldı. İstiyoruz ki tüm Muğla doğalgazın tadına ulaşsın. Her evde istediğin her anda doğalgazı bulma şansı başkadır. Ne fuel-oil'e benzer ne mazota benzer. Onlarda koku var ama doğalgazda böyle bir şey yok. Artık doğalgaz Muğla'mıza da tüm ilçelerimize de gelmiş olacak. Benim Ayşe, Fatma, Hatice kardeşim evinde bu mutluluğu çok daha farklı bir şekilde yaşayacak.

Bunlar, modern Türkiye'nin ayak sesleridir. Çok mesafe aldık, daha da iyi olacağız. İstikrar ortamının, güven ortamının yanında Türkiye'nin dünyadaki olumlu imajını çok daha ilerilere taşıyacağız. Niye daha fazla turist geliyor buraya? Gelmesinin sebebi Türkiye'deki istikrar, güven, kalite, güzellikler. Hakkımızda aleyhte konuşanlar, yazanlar da olabilir. Ama siz yaşıyorsunuz onlar sadece kıskancından, kininden bunları konuşuyorlar."

"Fethi Bey iz bıraktı bize" 

Büyük devletlerin dostları olduğu kadar çekemeyenleri de olabileceğine işaret eden Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin büyümesinin ve güçlenmesinin, aktif dış politikasının rahatsızlık yaratabileceğini kaydetti. Erdoğan, "Türkiye, vicdanlarda, kalplerde hakkı savunan, haklının yanında duran, hakkın mücadelesini veren bir ülke olarak biliniyor, böyle anılıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Fethiye isminin, 1913 yılında Suriye'de Teberiye Gölü yakınlarında uçağı düşen şehit pilot yüzbaşı Fethi Bey'den geldiğini hatırlatan Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Fethi Bey, bizim ilk hava şehidimiz. Fethi Bey'in kabri, şehitliği şu anda nerede? Şam'da. Emevi Camisi'nin yanı başında. Selahaddin Eyyübi'nin türbesinin kapısının hemen solunda. Şimdi bize, 'Suriye ile neden ilgileniyorsunuz' diyenlere soruyorum. Bizim orada şehitlerimiz var. Adama sormazlar mı, 'Fethi Bey'in orada ne işi vardı'. Fethi Bey oraya gittiyse iz bıraktı bize. Selahaddin Eyyübi oraya gittiyse iz bıraktı bize. Bizim Suriye ile ortak tarihimiz, ortak medeniyetimiz var. Bizim Suriye'de, Fethiye'ye adını veren yüzbaşı Fethi Beyimiz, onun şehitliği, onun gibi nice şehidimiz var. Bizim Suriye'de kardeşlerimiz var."

Bu konularda ilginizi çekebilir