"MB'nin döviz alımı yükseldi ama dövizin kıpırdadığı yok"

BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Özer, MB'nin günlük döviz alımını 30 bin dolardan 40 bin dolara çıkarma kararıyla ilgili olarak konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Arif Özer, Merkez Bankası'nın günlük döviz alımını 30 bin dolardan 40 bin dolara çıkardığını belirterek, "Ama dövizin kıpırdadığı yok" dedi.

Özer, yazılı açıklamasında, talepteki daralma, gıdalardaki mevsimsel etki ve giysilerdeki erken indirimlerin sonucu olarak enflasyonun düşme eğilimini sürdürdüğünü, yıl sonunda enflasyon hedefinin yakalanacağını belirtti.

Merkez Bankası'nın yıl sonuna kadar faiz artırmayacağını beyan ettiğini vurgulayan Özer, şunları kaydetti:

"IMF'nin tavsiyesiyle ileride daha büyük ve ani bir sıkılaştırmayı önlemek amacıyla Merkez Bankası günlük döviz alımını 30 bin dolardan 40 bin dolara çıkardı, ama dövizin kıpırdadığı yok. Elini kolunu sallayarak ülkemize gelen, kalıcı yatırım yerine kısa vadede kar amacı güden sıcak döviz, TL'nin yıl başından bu yana yüzde 10 değerlenmesini sağladı. Öyle ki, AB bile 'TL'nin aşırı değerlenmesinin Türkiye'nin rekabetçi yapısını zayıflattığı' uyarısında bulundu. Bu durum ithalatı cazip hale getirerek coşturdu ve Türkiye bir ithalat cenneti oldu."

Haziran 2009'da yüzde 66,7 olan ihracatın ithalatı karşılama oranının Haziran 2010'da yüzde 63'e gerilediğini belirten Özer, buna bağlı olarak dış ticaret açığının günden güne arttığını bildirdi.

İhracatçıların büyük fedakarlıklarla ihracat yaptıklarını ifade eden Özer, "Hepimizin bildiği gibi ekonomimizin en büyük problemi olan yatırımsızlık, üretimsizlik ve işsizliktir. Bunları çözmenin yolu yatırım, üretim ve ihracat iklimini iyileştirmektir. Türkiye'nin büyüme paradigmasını değiştirmesinin zamanı geldi, geçiyor" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir