"Oyuna gelmeyin, taksi plakalarınızı satmayın"

"Lüks ve filo" taşımacılığının, "taksiciliği bitireceği, korsanı hortlatacağı" şeklinde gündeme getirildiğini iddia eden taksiciler harekete geçti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Mehmet Ali Derdiyok - İstanbul Taksiciler Esnaf Odası (İTEO) Başkanı Yahya Uğur, filo ve lüks taşımacılığın taksiciliği bitireceği şeklindeki söylentilerin, taksilerin plaka değerini düşürmek için bilinçli olarak çıkarıldığını iddia ederek, bu konuda meslektaşlarını uyardı. 
 
İTEO Başkanı Uğur, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin "lüks ve filo" taşımacılığı konusundaki kararın, bazı çevrelerce son günlerde sık sık gündeme getirilmesinin nedeni, taksi plakalarının değerini düşürmektir. Tüm meslektaşlarımı bu konuda uyarıyorum" dedi. Uğur, 30 Mayıs 2012'de yürürlüğe giren kanunun, korsan taşımacılığa ağır cezalar getirdiğini belirterek, aynı zamanda lüks taşımacılık yapan ve şoförlü araç kiralayan firmalara belediyeden ruhsat alma zorunluluğu getirdiğini hatırlattı.
 
Yasayla birlikte yıllardır lüks taşımacılık yapan firmalara getirilen belediye ruhsatı zorunluluğunun, firmaları korsan taksi durumuna düşürdüğünü dile getiren Uğur, belediyenin, Kasım 2012'de Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin (İSTESOB) de görüşünü alarak bu konuda bir düzenleme yaptığını söyledi.
 
"Spekülatörler taksicilerin ekmeğine göz dikti"
 
Filo ve lüks taşımacılığın son günlerde bazı çevrelerce manipüle edildiğini iddia eden İTEO Başkanı Yahya Uğur, art niyetli kişilerin taksi plakalarının değerini düşürmek istediğini söyledi.
"Rent a car" olarak bilinen kiralık araçların ya da lüks taşımacılık yapan firmaların kendilerini etkilemediğini belirten Uğur, "taksicilik üzerine yetkili olmayan kişilerin gelişmeleri sabote eder nitelikte" yaptığı açıklamalardan rahatsız olduklarını açıkladı.
Uğur, belediyeden, lüks ve filo taşımacılığı yapan firmaların, taksicilik alanına girecek en küçük faaliyetlerine izin verilmeyeceğinin garantisini aldıklarını söyledi.
Taksicilerin kazancının düşmesine sebep olacak herhangi bir gelişme bulunmadığını belirten Uğur, "Bu haberler, ekmeğimizin peşinde olan spekülasyoncuların işidir" dedi.
 
"Plakalarımız üzerinden rant sağlanıyor"
 
Taksi sahibi bile olmayan ancak son günlerde yaptıkları açıklamalarla esnafı bilinçli olarak tedirgin eden kişilerin amaçlarının farklı olduğunu belirten Uğur, "Bu kişilerin amacı yükselen bir değer haline gelen taksiciliğin itibarını ranta çevirmektir. Korkutarak sattırdıkları plakaları ucuza satın almayı hedefleyenler, taksicilikle alakası olmayıp işe ticari bakanlardır" dedi.
Bu kişilerin, bu tür söylentilerle plakaların satılmasını sağladığını belirten Uğur, ayrıca düşürdükleri fiyatlarla esnafın elindeki plakaları topladıklarını iddia etti.
Daha sonra yükselen plaka fiyatı ile de mağdur olan taksiciler üzerinden rant sağlandığını kaydeden, Uğur, şöyle konuştu:
"Biz bu oyunu daha önce de gördük. Bundan 4 yıl önce yine benzer bir spekülasyonla '35. madde geliyor, devlet plakalarımızı elimizden alacak' söylentileriyle plaka değerlerimizi yarıdan aşağı düşürerek esnafımızı mağdur etmişlerdi. Bizler için plakanın değeri değil, günlük kazanç esastır. Taksicilikten ekmeğini kazanan bir oda başkanı olarak meslektaşlarımı bu tür söylentilere aldanıp ekmek tekneleri olan plakalarını satmamaları konusunda uyarıyorum."