"Reformlardan sonra AB üyeliği hakkı doğacak"

TBMM Başkanı Toptan, AB üyeliğinde başka ülkeler için şartlar neyse, Türkiye için de o olması gerektiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - TBMM Başkanı Köksal Toptan, Türkiye'nin, reformları yerine getirdikten sonra AB üyesi olması hakkının doğacağını söyledi.

Köksal Toptan, Türkiye'de temaslarda bulunan Fransa Senatosu Dışişleri, Savunma ve Silahlı Kuvvetler Komisyonu Başkanı Josselin De Rohan Başkanlığındaki Fransız Parlamento heyetini kabul ederek, bir süre görüştü.

TBMM Başkanı Toptan, yaptığı konuşmada, Fransız Parlamento heyetinin temaslarının olumlu olduğunu düşündüğünü belirterek, son zamanlarda iki ülke arasındaki ilişkilerde sorunlar yaşandığına işaret etti. Bu ilişkiler nedeniyle, Türkiye ve Fransa arasındaki ticaret hacminin 10 milyar dolar düzeyinde kaldığını kaydeden Toptan, "Ancak bu rakamı daha yukarılara taşımayı hedeflememiz gerekir" diye konuştu.

Türkiye ile Ermenistan ilişkilerine de değinen Toptan, "Fransız dostlarımızdan rica edelim; Türkiye-Ermenistan ilişkilerine sakın müdahale edilmesin. Çıkacak bir müdahale Türkiye-Ermenistan ilişkilerini zedeler" dedi.

"Türk Mevsimi Yılı kutlaması yapılacak"

Fransa Senotosu Dışişleri, Savunma ve Silahlı Kuvvetler Komisyonu Başkanı Josselin De Rohan da Fransız Senato Başkanının mesajını iletti.

De Rohan'ın, "Sizde de senato konusunda tartışmalar varmış" sözleri üzerine Toptan, bu konuyu kendisinin tartışmaya açtığını ama üzerinde durulmadığını kaydetti.

Fransız Konuk Heyet Başkanı Josselin De Rohan, gelecek yıl Fransa'da " Türk Mevsimi Yılı" kutlamasının yapılacağını hatırlatarak, bu etkinliğin, iki ülke arasında kültürel, ekonomik hatta siyasi ilişkilere katkı sağlayacağını ifade etti.

TBMM Başkanı Toptan'ı, Fransa'ya davet eden konuk başkan, "Eğer, Fransa'ya gelirseniz, belki bizi de (Ulusal Meclis Başkanlığı) ziyaret edersiniz" dedi.

Parlamentolararası değişime önem verdiklerini, iki ülke arasında değişim ve iş birliği yapılabileceğini vurgulayan Josselin De Rohan, "Türk parlamenterlerin Fransa'yı ziyaretinden çok şey beklediklerini" de kaydetti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yaptıkları görüşmeden etkilendiklerini, iki ülke arasındaki bazı tartışmalı konular hakkında tarafların görüşlerini aktardıklarını bildiren Rohan, Türkiye'nin, AB Parlamenterler Konseyi tarafından nasıl karara bağlandıysa, müzakerelerini öyle devam ettirmesi gerektiğini söyledi.

Josselin De Rohan, tarafların iyi niyetli ve sabırlı olması gerektiğini belirterek, Türkiye'nin reformlarını ne kadar hızlı yaparsa, AB ile engellerinin o hızla ortadan kalkacağını ifade etti. Rohan, "Fransa'nın, Türk-Ermeni ilişkileri ve bu diyaloğa müdahale etmek gibi bir niyeti yoktur" dedi.

Konuk heyet başkanı, Cumhurbaşkanı Gül'ün, Ermenistan ziyaretini de"önemli" olarak niteledi ve ileri bakmak gerektiğini söyledi.

"Yasalar çıkıyor ama uygulama sorunu var"

TBMM Başkanı Toptan ise Türkiye'nin hiçbir zaman AB kriterlerini yerine getirmeden, reformlarını bitirmeden AB'ye üye olmayı düşünmediğini belirterek, "Ancak başka ülkeler için şartlar neyse, Türkiye için de o olmalıdır" diye konuştu.

Köksal Toptan, Türkiye'nin bölgesinde enerji güvenliği başta olmak üzere, pek çok konuda önemli bir ülke olduğunu hatırlatarak, "Türkiye'nin,  reformlarını yerine getirdikten sonra AB üyesi olması hakkıdır" dedi.

Geçen yasama yılında sosyal, siyasal ve ekonomi alanında AB müktesebatına uyum çerçevesinde pek çok yasal düzenlemenin yapıldığını anlatan Toptan, "İşte bugün Türkiye, finansal krizden etkilenmedi" dedi. Toptan, bu yasama yılında da Meclisin gündeminde önemli yasalar bulunduğunu, çıkarılan yasalarda da bazı uygulama sorunu olduğunu belirtti. Heyet daha sonra, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan ile de bir araya geldi.