"Sadece yerel seçim diye oy atmayın"

CHP lideri Baykal, yerel seçim sürecini değerlendirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İZMİR - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, yerel seçim süreci ilgili olarak, "Bu bir yerel seçim olmanın çok ötesinde, bu bir genel seçim olacak. Sakın ha oyları kullanırken sadece yerel seçim diye, kişi diye düşünerek oy kullanmayın. Bu seçimde kullanacağınız oylarla bu iktidar devam edecek mi, etmeyecek mi onun hükmünü vereceksiniz" dedi.

"Piyasa daraldı, esnaf borçlarının altında ezilmeye başladı. Ekonomi sıkışıyor ama bunlar bir eli yağda, bir eli balda istedikleri gibi har vurup harman savurmaya devam ediyor" dedi.

Baykal, İzmir Anadolu Caddesi'nde, Büyük Çiğli ve Harmandalı alt geçitlerinin açılış törenine katıldı.

Gecikmeli başlayan açılışta Baykal'a, konuşmasının başında turuncu ve beyaz renkli bir poşu hediye edildi. Poşuyu hemen boynuna saran Baykal, "Poşu işi artık bir İzmir klasiği haline geldi" dedi. Yağışlı bir havada böylesi bir kalabalığı görmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Baykal'ın sözleri vatandaşlar tarafından, "Aziz Başkanımız için geldik, en büyük başkan Aziz Başkan, artık adayın ismini açıklayın" şeklindeki sloganlarla zaman zaman kesildi.

Baykal, "Niye geldiniz diye sorduğumda, 'Bu büyük yatırımı burada gerçekleştiren CHP'li belediyelere desteğinizi bildirmek için, Çiğli'nin haysiyetini şerefini kurtardığınız için teşekkür etmeye geldik' diyeceksiniz sandım" dedi.

İzmir'de çok güzel yatırımların gerçekleştirildiğini, İzmir'i seven ve sahip çıkan, haklarını savunan bir insan olarak kendisinin de bu hizmetlerden çok büyük mutluluk duyduğunu dile getiren Baykal, bugün İzmir'de yapacağı açılışların toplam 150 milyon YTL'ye mal olduğunu söyledi. Baykal, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bu yatırımları ek bir borç yüklemeden yaptığını, kriz döneminde bu tür çalışmaların sosyal devletin ve dürüstlüğün sırrı olduğunu kaydetti.

Bunun CHP'nin belediyecilik anlayışı olduğunu ifade eden Baykal,  eski ESHOT garajının da Ahmet Adnan Saygun Kültür Merkezi olarak hizmete açılacağını hatırlattı. Baykal, İstanbul'da da bir İETT garajı bulunduğunu, ancak bunun satılarak rant elde edildiği görüşünü savundu.

"Ankara'nın borcunu Türk halkı ödüyor"

Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne ilişkin değerlendirmede de bulunan Baykal, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin BOTAŞ'a 1.3 trilyon borcu olduğunu, BOTAŞ'ın bunu tahsil edemeyince doğal gaza zam yaparak, bunu Türk halkına ödettiğini anlattı. Baykal, "Olur mu öyle bir şey. Bunların hesabını soracak mıyız?" diye konuştu.

Elektriğe, doğal gaza, ekmeğe, bütün ürünlere zam yapıldığını, asgari ücrete ve emekliye yapılan zammın ise yüzde 4'te kaldığını ifade eden Baykal, iktidarın poşetle yiyecek dağıtmayı bırakıp gençlere iş olanağı sağlaması gerektiğini söyledi. Baykal, "Rızk vermek Allah'ın işi, iş vermek senin işin iktidar. Sen iş ver iş. Rızkı Allah veriyor zaten. İktidarın görevi bu" dedi.

Ülkede on binlerce insanın bu dönemde işten atıldığını ifade eden Baykal, "Piyasa daraldı, esnaf borçlarının altında ezilmeye başladı. Ekonomi sıkışıyor ama bunlar bir eli yağda, bir eli balda istedikleri gibi har vurup harman savurmaya devam ediyor" dedi.

Yerel seçim süreci

Konuşmasında yerel seçim sürecine de değinen Baykal, şöyle dedi:

"Bu bir yerel seçim olmanın çok ötesinde, bu bir genel seçim olacak. Sakın ha oyları kullanırken sadece yerel seçim diye, kişi diye düşünerek oy kullanmayın. Bu seçimde kullanacağınız oylarla bu iktidar devam edecek mi, etmeyecek mi onun hükmünü vereceksiniz. Onun hükmünü vereceğiniz için siz böyle coştunuz, koştunuz diye düşündüm."

Devletin görevinin eğitim, sağlık ve insanlara iş olanağı sağlamak olduğunu belirten Baykal, milletvekili dokunulmazlığı ve yolsuzluk imtiyazı olmaması gerektiğini kaydetti. Baykal, "Cumhurbaşkanı, başbakan, milletvekili de olsan yolsuzluk iddiası önüne getiriliyorsa gidip hesabını vereceksin. Bunu sağlamak istiyoruz" dedi.