"Taksitlendirme konusunda adil olunmamış"

Özgenç, taksitlendirmede spor kulüplerine tanınan kolaylılığın KOBİ'lere tanınmamış olmasının adil olmadığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç, kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasının yanı sıra birçok alanda düzenlemeler içeren "Torba Kanun"un her yönüyle olumlu olmasına rağmen, taksitlendirme konusunda adil olmadığını savundu.

Özgenç, yaptığı yazılı açıklamada, "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun"un ana hatlarıyla kamunun vergi ve prim alacaklarının yeniden yapılandırılması, çalışma hayatının düzenlenmesi ve TOKİ ihalelerine kadar çok geniş kapsamlı olduğunu belirtti.

Yasa tasarı halindeyken KOBİDER olarak spor kulüplerine tanınan hakların KOBİ'lere de tanınması talebinde bulunduklarını anımsatan Özgenç, "Tasarı kanunlaştı ancak taksitlendirmede spor kulüplerine tanınan kolaylık, ekonominin omurgası ve istihdamın deposu olarak bilinen KOBİ'lere tanınmamıştır" dedi.

Özgenç, krizi en derinden hisseden KOBİ'lerin içinde bulunduğu durumun ortada olduğunu, Türkiye'de küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin büyük çoğunluğunun vergi ve prim borcu bulunduğunu ve yaşanan sıkıntılardan dolayı ödenemeyip biriken borçlardan ötürü hükümetten bunların yapılandırılmasına dair talepte bulunduklarını dile getirerek, şunları ifade etti:

"Çıkarılan kanunda kamu alacaklarının ikişer aylık dönemler halinde en fazla 18 eşit taksitte ödenebilecek. Düzenlemeden yararlanmak isteyen borçlular, kanunun yayımlandığı tarihi izleyen 2. ayın sonuna kadar ilgili idarelere başvuracak. Borçlu KOBİ'ler ödemelerini 2'şer aylık dönemler halinde, azami 18 eşit taksitte ödeyecekken, il özel idareleri, belediyeler ve bunlara bağlı kuruluşlar, borçlarını 2 şer aylık dönemler halinde 36 eşit taksitte; Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Türkiye Futbol Federasyonu ve spor kulüpleri ise 2 şer aylık dönemler halinde 42 eşit taksitte ödeyebilme imkanı tanınıyor. Her zaman istihdam ve ekonomiye katkıları yönünde övgü ile söz edilen KOBİ'lere taksitlendirme konusunda spor kulüplerine tanınan vadenin yarısından bile az süre tanınmasını anlamış değiliz. Burada haklı olarak soruyoruz KOBİ'lere verilen değer bu mudur?"

Özgenç, kanun KOBİ'lerin arzuları doğrultusunda olmasa da taksit atlama ve kredi kartı ile ödeme kolaylığı sağlanması gibi iyi yönleri bulunduğunu ve böyle olmasının hem vergi hem de prim borcu olanlar için bir ay birini diğer ay ötekini ödeme rahatlığı getireceğini kaydetti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir