"Telekom'un özelleştirmesi katkı değil, yük getirdi"

Telekomcular Derneği, Türk Telekom'un özelleştirilme sürecinden bugüne gelinceye kadar geçen süreyi değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Telekomcular Derneği, Türk Telekom'un özelleştirilme sürecinden bugüne gelinceye kadar geçen süre içindeki son durumu içeren kapsamlı rapor hazırladı.

Dernek Genel Merkezinde basınla paylaşılan raporda, "Türk Telekom'un hikayesi", "İhale sürecinde soru işaretleri", "İhaleden sonra ihale şartlarını değiştiren gelişmeler" gibi başlıklar ele alınıyor.

Dernek Başkanı Zafer Tekbudak, yaptığı konuşmada, "Derneğimiz, Türk Telekom'da hiç kamu hissesi kalmasa da Türk Telekom'u kamunun bir değeri olarak görmekte, onu kamu adına denetlemeyi de bir görev bilmektedir" dedi.

Raporun kısa bir değerlenmesini yapan Dernek Başkan Yardımcısı Fazlı Köksal da Türk Telekom'un özelleştirilmesindeki amacın, cari açığın kapatılması ve hazinenin rahatlaması olduğunu öne sürerek, "Ama 4 yıllık gerçekleşme, bu amaca da ulaşılamadığını göstermektedir" diye konuştu.

Türk Telekom'un özelleştirilmesi nedeniyle Hazine'nin bazı gelir kalemlerinden mahrum kaldığını iddia eden Köksal, şöyle devam etti:

"Özelleştirme, Hazine'ye veya genel anlamda kamuya çeşitli ek mükellefiyetler yüklemiştir. Çeşitli kamu kurumlarına aktarılan eski Türk Telekom personelinin, nakledildikleri kurum ve hazine tarafından karşılanan ücretleri, emekli ikramiyeleri gibi.

Türk Telekom'un özelleştirilmesi, uzun dönemde hazineye katkı sağlamadığı gibi, ciddi bir yük getirdi. Özelleştirme sonunda tam rekabet ve serbestleşme gerçekleşmedi, dolayısıyla fiyatlar düşmedi, kalite artmadı. Türk Telekom özelleşince personel sayısı azaldı, ama toplam personel maliyeti düşmedi. Yani özelleştirmenin bu hedefi de gerçekleşmedi. Özelleştirme, verimlilik ve  kaliteyi artırmadı, iyi yönetimi getirmedi. Sabit telefon trafiği azaldı. Telefonların arıza sayıları artarken, arıza giderme süreleri uzadı. Özelleştirme Türk Telekom'a siyasi müdahaleyi sona erdirmedi."

Köksal, bu çalışmayı yaparken kamuya açık bilgilerden yararlandıklarını belirterek, "Bildiğimiz, ama belgelerle doğrulatamadığımız pek çok vurucu bilgiyi paylaşamadık. İnanıyoruz ki, bir gün mutlaka Türk Telekom'un özelleştirilmesi, öncesi ve sonrasıyla Türkiye Cumhuriyeti'nin müfettişleri ve savcıları tarafından ciddi bir şekilde araştırılacak ve olayın vahameti tüm açıklığıyla ortaya çıkarılacaktır" ifadesini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir