"Türkiye başka bir ülkenin iç meselesine karışmaz"

Gül, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Haris Silayciç ile yaptığı görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SARAYBOSNA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin başka bir ülkenin iç meselesiyle ilgilenmesinin söz konusu olmadığını belirterek, Balkan ülkeleriyle dayanışma içinde olmalarının; güven, istikrar ve işbirliği oluşturmak için çaba sarfetmelerinin yanlış anlaşılmaması gerektiğini söyledi. 

Gül, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Haris Silayciç ile Konak Rezidans'taki baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gül, Türkiye'nin; Hırvatistan, Bosna-Hersek ve Sırbistan ile çeşitli görüşmelerde bulunduğunu ve bazı girişimler gerçekleştirdiğini hatırlatan bir gazetecinin, "Bosna-Hersek'teki Sırp lider Milodav Dodic diyor ki; bu ülkenin iç işlerine çok fazla karışıyorsunuz. Bu konuda bir yorum yapmak ister misiniz?" sorusu üzerine, Türkiye'nin de bir Balkan ülkesi olduğunu söyledi.

"Şu da tarihi bir gerçektir ki, bizim hepimizin acı, tatlı ortak çok günlerimiz var" diyen Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bütün Balkanlarda birbirimize benzeyen ortak kültürlerimiz, ortak bazı yanlarımız vardır. Balkanlarda veya Doğu Avrupa'daki politikamız şudur; güvenlik, istikrar ve bunun üzerine oturacak olan ekonomik kalkınma ve refah. Bu konuda özellikle Türkiye ile Sırbistan, Hırvatistan ve Bosna-Hersek arasında çok önemli diplomatik girişimler, görüşmeler söz konusu oluyor. Ben geçen sene Belgrad'a çok başarılı bir ziyaret yaptım. Sayın Tadiç, aynı şekilde Türkiye'ye çok başarılı ziyaretler yaptı. Hırvatistan Cumhurbaşkanı aynı şekilde ziyaretler yapmıştır. Bütün bunları aramızdaki dostluk ve dayanışmayı güçlendirme ve hep beraber Balkanların güvenliği, istikrarı ve zenginleşmesi için çalışma olarak görmek gerekir.

Sayın Silayciç ile İstanbul'da yaptığımız toplantılarda da hep bu vizyon ve misyon çerçevesinde her şeyi konuştuk. Orada yayınlanan deklarasyonlara baktığınızda, Dışişleri Bakanlarımızın yaptığı toplantılarda hep bunu göreceksiniz. Tabii şunun da altını özellikle çizmek isterim; Sırbistan, Bosna-Hersek, Türkiye, Hırvatistan hepsi bağımsız, ayrı ayrı ülkelerdir. Dolayısıyla hepsinin kendi iç meseleleri ayrıdır. Bunların hepsi ayrı kendi konularıdır. Dolayısıyla Türkiye olarak bizim, herhangi bir ülkenin iç meseleleriyle ilgilenmek gibi bir konumuz söz konusu olmaz. Bu ülkelerle dayanışma içinde olmamız ve Balkanlarda bir güven, istikrar ve işbirliği oluşturmak için çaba sarfetmemizin de yanlış anlaşılmaması gerektiğini hatırlatmak isterim."

Mavi Marmara baskını raporu

Cumhurbaşkanı Gül, Mavi Marmara gemisine yapılan saldırıyla ilgili raporun uluslararası komisyona sunulduğunu anımsatan bir başka gazetecinin, "Bundan sonra New York'tan Türkiye'nin nasıl bir beklentisi var" sorusunu da "BM Genel Sekreteri'nin direktifiyle kurulan uluslararası böyle bir komitenin, şüphesiz ki bağımsız bir şekilde çalışmalarını bitirmesi, raporunu açıklaması ve gerçekleri ortaya çıkartması..." şeklinde yanıtladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir