"Türkiye dengeleri değiştiriyor"

İngiliz Economist dergisi, Türkiye, Irak ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin ilişkilerini ele aldığı haberinde, Türkiye’nin Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile yeni ilişkiler geliştirmesinin bölgedeki dengeleri bozacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ERBİL - İngiliz Economist dergisi, Türkiye, Irak ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin ilişkilerini ele aldığı haberinde, Türkiye’nin Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile yeni ilişkiler geliştirmesinin bölgedeki dengeleri bozacağını iddia etti.  Kerkük-Yumurtalık boru hattı sayesinde Türkiye ve Irak arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştiğini hatırlatan Ekonomist dergisi, Irak Kürt yönetiminin de bu ilişkiye dâhil olmasının bölgedeki dengeleri bozduğunu belirtti. 
 
 
Dergi, Türkiye Kerkük-Ceyhan boru hattı projesi için yeni bir planın hazırlandığına değindiği haberinde, "devlet destekli Türk firmaları ile Batılı petrol devletlerin Kürt bölgesindeki alt yapıya ve petrol sahalarına yatırım yapmasını sağlacak enerji anlaşmaları sayesinde, günde 2 milyon varil olmak üzere Kürt petrolünün Türkiye üzerinden dünyaya taşınması söz konusu olabilir" yorumunu yaptı. 
 
Economist, artan bu ekonomik ilişkilerin, siyasi sonuçları olduğuna da dikkati çektiği haberinde, yakın zamana kadar, Türk hükümetlerinin özerklik veya daha fazlası için talepleri olan kendi Kürt azınlığından çekindikleri için, Irak'ın özerk Kürt bölgesini neredeyse kabul etmezken, bugün Türkiye hükümetinin Kürt yönetimi lideri Mesut Barzani'ye, Türkiye içindeki militan Kürtlerin kontrol edilebilmesi için yardım çağrısında bulunduğunu belirtti. 
Ancak, Irak'ın bölünmesinin İran'ı güçlendireceğini hesaplayan Batılı hükümetlerin Irak merkez hükümeti desteklediğini kaydettiği haberinde Economist, Amerika Birleşik Devletleri'nin Türkiye'ye Kürtlere verdiği desteği azaltması konusunda baskı yaptığını savundu.