"Türkiye'de finansal muamma"

TC Merkez Bankası'nın sıcak para ve kredilerdeki büyümeyi yavaşlatmak için aldığı önlemler yurt dışında tartışılıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK  – TC Merkez Bankası'nın sıcak para ve kredilerdeki büyümeyi yavaşlatmak için aldığı önlemler yurt dışında tartışılmaya devam edilirken, "Türkiye'de finansal muamma" yorumu da yapılıyor.

Merkez Bankası'nın attığı adımların piyasaları böldüğü, bazılarının cesaretini övdükleri belirtilirken, "Keskin politika kaymasının, bankanın kredibilitesi konusunda soru işaretlerini yarattığı" uyarıları da yansıtıldı.

ABD'nin borsa ve iş dünyasının gazetesi Wall Street Journal tarafından yayımlanan "Türkiye'de Finansal Muamma" başlıklı haberinde "Türkiye'nin bu yıl çok başarılı oldu ancak işler biraz engebeli olmaya başladı" spotu kullanıldı.

Planın ikinci perdesi Cuma günü tamamlandı

Merkez Bankası'nın kredideki büyümeyi ve sıcak para girişlerini yavaşlatmak amacıyla uygulamaya koyduğu planın ikinci perdesinin, zorunlu karşılıklar artırılarak Cuma günü tamamlandığına işaret edilen haberde ekonominin dokuz aylık döneminde yüzde 8.9 oranında büyüdüğünün, Merkez Bankası Ekim 1008'den beri faiz oranlarını 13 defa düşürürken faiz oranlarının rekor düşük düzeye indiğinin altı çizildi.

"Türkiye ne kadar hızlı büyürse, açık o kadar hızlı büyüyor"

Ancak, Türkiye'nin ithalata olan bağımlılığının, ticaret açığında yüzde 130'u aşan bir büyümeye yol açtığına işaret edilerek bunun "analistlerin ülkeyi dış şoklara açık bırakmasından korktukları bir dengesizliğe vurgu yaptığı" yazıldı. Haberde şöyle devam edildi:

"Kısmen bu modelin nedeniyle Türkiye ne kadar hızlı büyürse açık o kadar genişliyor, böylece yatırımcı hissiyatı olumsuzluğa dönerse ekonomi şoklara kırılgan kılınıyor.

Bu kırılganlık ise, açığın hızlı artan bir oranının sıcak para olarak adlandırılan spekülatif yatırımlarla finanse edilmesiyle daha da büyütülüyor."

Barclays raporu

WSJ'daki haberde Barclays Bankası'nın Aralık başında yayımladığı raporda bu yıl Türkiye'nin cari açığının yüzde 70'inin spekülatif portföy yatırımlarınca finanse edildiği, daha uzun vadeli doğrudan yabancı yatırımlarca karşılanan kısmının ise yüzde 14 düzeyinde kaldığına dikkat çekildi.

Bu nedenle, Ankara'daki politika yapıcılarının spekülatif yatırımları caydırmak için faiz indirimlerini tercih ettikleri belirtilerek, "Karmaşık politika kaymasının, arzulanan, sıcak para akımlarını azaltıp kredi faizlerini soğutan yönündeki sonucunun verip vermeyeceğine ilişkin bir değerlendirme yapmak için henüz erken" denildi.

Politika piyasaları böldü

Ancak bu politikanın piyasaları "böldüğü" yorumu yapılan haberde bazıların Merkez Bankası'nın "cesareti"ni övdüğü belirtildi.

Bu çerçevede Viyana'daki CA Cevreaux'un iktisatçısı Simon Quijano-Evans, "Türkiye'nin, dünyanın geri kalan kısmına karşı daha iyi bir performansı gösterdiği bu aşamada kendisine rehberlik edecek politika önlemleri bulma durumunda. Bu, Merkez Bankası için kolay bir dönem değil" sözleri aktarıldığı haberde "Başkaları daha az iyimserdir ve bu keskin politika kaymasının bankanın kredibilitesi konusunda soru işaretlerini yarattığı uyarısını yapıyorlar" denildi.

Habere göre, Brown Brothers Harriman, bir araştırma notunda faiz indirimi için "korktuğumuz gibi" derken "Faiz indirimleri ve zorunlu karşılıkları karışımıyla politikada ince ayar yapma girişimi sakardır" görüşünü öne sürdü.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir