"Yargıya duyulan şüphe hukukun üstünlüğünü zedeler”

Danıştay Başkanı Birden, Aydın Barosunca düzenlenen "İdari Yargılamada Karşılaşılan Sorunlar" panelinde konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

AYDIN - Danıştay Başkanı Mustafa Birden, "Hukuk devleti ilkesine anlam ve içerik kazandıran yargı bağımsızlığıdır. Yargının bağımsızlığı ve yansızlığı konusunda yaşanacak bir duraksama, duyulacak en ufak bir şüphe hukukun üstünlüğünü zedeler" dedi.

Aydın Barosunca düzenlenen "İdari Yargılamada Karşılaşılan Sorunlar" panelinde konuşan Birden, 1982 yılında idare mahkemelerinin kurulmasından bu yana idari yargının yurt düzeyinde örgütlendiğini, böylelikle idare edilenlerin hak arama özgürlüklerini daha kolay kullandığını ifade etti.

Adaletin hızlandırılmasının, davaların en az giderle ve makul sürede sonuçlandırılmasının yargı yerlerinin ortak amacı olduğunu belirten Birden, iş yükünün fazlalığının bu ortak amacın gerçekleştirilmesini pek çok yargı yeri için imkansız kıldığını kaydetti.

Birden, idari yargıda özellikle Danıştayın iş yükünün arttığını, her yıl daha fazla uyuşmazlığın çözümüne yönelik gayretlere rağmen iş ve dosya birikiminin giderilemediğini, dosyaların çoğu zaman arzu edilen zamanda sonuçlandırılamadığını belirtti.

Etkinliğe Danıştay Başsavcısı Yılmaz Çimen de katıldı.