Reel sektörün güveni arttı

Reel sektörün güveni 2012 yılı Şubat ayında, bir önceki aya göre 5.5 puan artarak 107,3 seviyesine yükseldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Merkez Bankası, İktisadi Yönelim Anketi ve Reel Kesim Güven Endeksi Şubat 2011 verilerini açıkladı. Buna göre, Şubat ayında imalat sanayinde faaliyet gösteren 2 bin 624 işyerine anket formu gönderilip, 2 bin 179 katılımcıdan yanıt alındı. Yanıtlama oranının yüzde 83.2 olduğu anket sonucuna göre, anılan dönemde reel sektörün güven endeksi bir önceki aya göre 5.5 puan artarak 107.3 seviyesine yükseldi. Geçen yılın aynı dönemine göre ise endeks, 3.7 puanlık azalış gösterdi.

İstihdam artışı beklentisi devam ediyor

Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde artış bildirenler lehine olan seyrin azalış bildirenler lehine döndüğü, alınan iç piyasa sipariş miktarındaki azalış seyrinin güçlendiği, ihracat sipariş miktarında azalış bildirenler lehine olan seyrin ise artış bildirenler lehine döndüğü gözlendi. Mevsim normallerine kıyasla yapılan değerlendirmelerde, mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu, mevcut mamul mal stoklarının ise mevsim normallerinin üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmelerin artarak devam ettiği görüldü.

Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminin yanı sıra, toplam ve ihracat sipariş miktarlarındaki artış beklentisinin güçlenerek devam ettiği, iç piyasa sipariş miktarlarındaki azalış bekleyenler lehine olan seyrin ise artış bekleyenler lehine döndüğü gözlendi. Gelecek üç aydaki toplam istihdam artış beklentisinin devam ettiği, gelecek on iki aya ilişkin sabit sermaye yatırım harcamalarındaki artış yönlü seyrin güçlenerek sürdüğü görülmektedir.

ÜFE beklentisi geçen aya kıyasla 0.2 puan azaldı

Ortalama birim maliyetlerde son üç aydaki artış eğilimi ile gelecek üç aydaki artış beklentilerinin ve gelecek üç aydaki satış fiyatı artışı beklentilerinin zayıflayarak devam ettiği görüldü. Gelecek 12 aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi geçen aya kıyasla 0.2 puan azalarak yüzde 9.2 oldu. İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda bir ay öncesine kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 14.3'e yükselirken, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı azalarak yüzde 7.2 oldu.

(ANKA)

Bu konularda ilginizi çekebilir