Risk algısı zayıfladı, güvenli liman arayışı başladı

ABD'de dün yaşanan sert düşüşlerin ardından İMKB güne yatay görünümle başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Birbiri ardına gelen olumsuz datalarla moral kaybeden küresel piyasada, bozulan havanın yeni güne başlarken ortadan kalkmadığı görülüyor. Zayıf görünümünü koruyan endekslerde tepki denemeleri de şu an için sınırlı.

Fed'in yarattığı tedirgin hava ve Asya, Avrupa ile ABD cephesinden gelen olumsuz makroekonomik veriler riskli varlıklardan kaçışı dün hızlandırdı. ABD borsasında sert düşüş yaşandı. İşlem hacminde daralma olsa da Dow Jones, 6 haftanın en büyük kaybına uğradı. Dow Jones yüzde 2,5 düşüşle 10.378'den, Nasdaq yüzde 3 düşüşle 2.208 puandan günü tamamladı.

Asya cephesinde ise bugün Çin’de düşüş eğilimi devam ediyor. Şangay Endeksi’nde yüzde 1 civarında değer kaybı söz konusu. Tokyo Borsası bu sabah yüzde 0,86 kayıpla 9.212 puandan kapandı. Bu arada IMF yetkilileri, Japon Yeni'nde yaşanan değerlenmenin Japonya'nın ekonomik görünümünü baltalayabileceğinden endişe ediyorlar ve bu ortamda BOJ'un para politikasının gevşetilmesi konusunda Fed'in peşinden gidebileceğini belirtiyorlar. Dün Japon Yeni, dolar karşısında 84.73 ile son 15 yılın en düşük seviyesine gerilemişti. Parite şu sıra 85.30 seviyesinde işlem görüyor.

ABD'deki sert satışların ardından olumsuz tablonun bugün vadeli piyasada da etkisini sürdürdüğü görülüyor. Avrupa’da ise vadeli işlemlerden spot piyasasının da güne düşüşle başlayacağı anlaşılıyor.

İMKB daha dengeli açıldı

Küresel satış baskısının yanında Mali Kural’la ilgili belirsizliği de üzerinde hisseden İMKB ise dün 58.100 seviyesinde günü tamamlarken yeni güne 17 puan artışla 58.172 puandan başladı.

57.500 seviyesinin bugün için de önemli destek olmayı sürdüreceği belirtilirken, bu desteğin kırılması durumunda 55.700 seviyesine kadar geri çekilmenin sürebileceği ifade ediliyor. Yukarı yönlü hareketlerde ise 58.400 seviyesinin direnç konumunda olduğu, daha yukarıda da 59.000 direnci bulunduğu kaydediliyor.

Dolar 1.52 düzeyini koruyor

Dolar güvenli liman etkisiyle dün özellikle euro karşısında önemli toparlanma gösterdi. Geçtiğimiz hafta 1.33 sent seviyelerine kadar çıkan parite dün 1.28 seviyelerine geldi. Euro/Dolar şu sıra 1.2880 sent seviyesinde yer alıyor.

Yurtiçinde ise pariteye bağlı hareket devam ediyor. 1.4850 seviyelerinden 1.5250 seviyelerine gelen Dolar/TL, bu sabah itibariyle 1.52 seviyesini koruyor. Interbank işlemlerde en iyi alış/satış 1.5190/1.5220 TL düzeyinde.

Faiz dünkü kapanış seviyelerinde

Mali Kural’la ilgili gelişmeler faizlerin de yükselmesine neden oldu. Dün yüzde 8.4 bandına çıkan ve ilk tepkinin ardından bu seviyelerde yataya dönen gösterge faizde mevcut durum devam ediyor. Dün spot piyasada yüzde 8.44 bileşikten kapanan 25 Ocak 2012 vadeli gösterge tahvilde bileşik faiz şu sıra yüzde 8.45 seviyesinde işlem görüyor.

***

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bu konularda ilginizi çekebilir