Riski en iyi brokerler yönetir

AON Benfield Türkiye CEO'su Servet Gürkan, sigortanın riske karşı yapıldığını hatırlatarak, "risk yönetimi"ni en iyi verecek kurumun brokerler olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yakup SAYAR

İSTANBUL - Ülkemizde sigorta satışı başlangıcından bu yana aracılar tarafından yapılıyor. Aracı tanımı ise ilgili yeni yasalarda sigorta için acente ve broker olarak tanınıyor. AON Benfield Türkiye CEO'su ve Sigorta Brokerleri Derneği (SBD) eski Başkanı Servet Gürkan, sigortanın riske karşı yapıldığın altını çizerek, "Bu nedenle önce risklerin belirlenmesi ölçülmesi bertaraf edileceklerin edilmesi ve en son kalanlarında sigortacıya devredilmesi gerekir. İşte buna "risk yönetimi" diyoruz. Bu hizmeti en iyi verecek kurumda brokerlerdir" dedi.

Servet Gürkan, sektörün ve 4 yıl yönetim kurulu üyeliği 2 yılda başkanlığını yaptığı brokerlik mesleğinin sorunlarına yönelik DÜNYA'ya açıklamalarda bulundu.

Son dönemde genel prim üretimi içerisinde aracıların payının yüzde 75 civarında olduğunu ve bunun yüzde  9.5'luk kısmının brokerler tarafından gerçekleştirildiğini belirten Gürkan, "Brokerler sigorta şirketlerine bağlı olmayıp sigortalının temsilcisi olduğundan ve de yasal düzenleme gereği teknik bilgi ve donanım bakımından daha kapsamlı bir yapıya sahip olduklarından gelişen dünya içerisinde ortaya çıkan gelişmiş ve kapsamlı risklerin teminat altına alınmasında daha çok görev alacakları bir gerçektir. Brokerlere düşen görev bu kabiliyetlerini sigortalılara göstermeleridir. Yüzde 9.5'luk mevcut pay daha çok gidilecek yol olduğunu gösteriyor.Önümüzdeki yıl bu oranın daha da artmasını bekliyorum" diye konuştu.  

Mesleğe kimlik kazandırdık

4 yıl yönetim kurulu üyeliği ve 2 yılda başkanlığını yaptığı ve görevini kısa süre yeni yönetime bıraktığını hatırlatan Servet Gürkan, SBD'deki görev süresi içinde içerisinde karşılaşılan en büyük zorluğun, brokerler içerisinde homojen olmayan yapıya rağmen herkesin aynı hedef ve amaç etrafında toplanmasını sağlamak olduğunun altını çizdi. Gürkan sözlerini şöyle sürdürdü: "Her sektörde olduğu gibi brokerler arasında da büyüklük, ortaklık yapısı, faaliyet alanları v.b. unsurlarda farklılıklar oluyor bu nedenle de ihtiyaçlar sorunlar ve taleplerde farklılaşıyor bunları bir potada eritip asgari müştereki sağlamak bence en zor kısmıydı bunu başardığımızı sanıyorum.

Öte yandan Brokerlerin sektör ve sigortacılık kamu oyu nezdinde varlık ve kimliklerinin daha çok hissedilmesi gerekiyordu bu konuda da önemli adımlar attık. Türkiye brokerlerini BIPAR gibi uluslararası organizasyonlarda temsil etmek üzere tüm faaliyetlere katıldık. Üniversitelerle müşterek tanıtımlara katıldık. Sanıyorum ki brokerlik mesleği ve hizmeti dernek çatısı altında daha da ciddi ve önemli bir kimlik kazandı. Yeni yönetimi oluşturan arkadaşlarımıza ise brokerlik mesleğinin önemi ve kalitesine uygun şekilde birlik ve beraberlikle hareket edilmesini ve bilinilirliği arttırmaya devam etmelerini öneririm. Broker sayısının da arttırılmasının pazar payının büyümesi bakımından önemli olduğunu düşünüyorum. Ayrıca eğitim faaliyetleri de bu dönemde daha çok önem kazanacak" dedi.  

KOBİ'ler sigortasız yaşayamaz

Risk yönetimini en iyi verecek kurumun brokerler olduğunu savunan Gürkan,  brokerlerin mesleki formasyonları gereği risk belirleme ve ölçümleme hizmetini ve risklerin en iyi şartlarla sigorta şirketine devredilmesini sağlayabilecek know how'a sahip olduklarını söyledi. Sigortalının temsilcisi olmalarının da pazarlık güçlerini arttırdığını belirten Gürkan, " Günümüzde özellikle KOBİ tarzı işletmelerin ki bu işletmeler sermaye bakımın daha sınırlı boyutlarda faaliyet gösterirler, sigortasız yaşamaları mümkün değildir. Her kuruluşun mutlaka risklerini tespit edip önlenemeyecek riskleri için sigorta yaptırması bunu da doğru bir fiyat ile doğru teminatlarla yaptırması en öncelikli görevlerindendir" şeklinde konuştu.   

Brokerlerin pastadaki payı büyümeli

Brokerlerin sigorta şirketlerinin temsilcisi olmadıklarından aralarında ki ilişkinin tamamen ticari bir ilişki olduğunu belirten Servet Gürkan, "Bu nedenle zaman zaman bazı şirketler brokerlerle çalışma konusunda daha kısıtlı bir tutum gösterebiliyorlar.

Öte yandan Hazine Müsteşarlığı'ndan ruhsat almış yetkili bir brokerin bir sigortalıyı temsilen sigorta şirketi ile çalışamaması da mantıklı değildir. Broker müşterisinin sigorta talebini sigorta şirketine bildirir, fiyat ve şartları ister; böyle bir durumda şirket riski kabul etmeyebilir ve/veya fiyatı pahalıdır ama brokeri daha baştan boş çevirmesi ticari mantık ve ticari yasalar bakımından doğru değildir. Bu sorun karşılıklı diyalog ve brokerlerin pastadaki payı büyüdükçe çok daha kolay çözüme kavuşacağına inanıyorum" diye konuştu.

Yönetmelik bir an önce çıkmalı

Hazırlanmış olan yeni brokerlik yönetmeliği Müsteşarlıkta beklediğini hatırlatan Servet Gürkan, bir an önce yönetmeliğin devreye sokulmasının bir çok uygulamaya düzenleme anlamında kolaylık getireceğini ve bir çok konunun da çözüme kavuşacağını söyledi.  "Aracılar ile ilgili düzenlemelerde brokerlerin de hiç bir zaman unutulmaması gerektiğinin altını önemle çizmek isterim" diyen Gürken sözlerini şöyle sürdürdü: "Sayıları artık belirli adede ulaşan brokerlerinde belki bir sektör meclisi kurması da yavaş yavaş planlanmalıdır. Ayrıca ülkemizde diğer ülkelerde olduğu gibi hiç bir broker ruhsatı olmadan faaliyet gösterememelidir. Bu durum ülkemiz açısında hem vergi kaybına hem de haksız rekabete sebep olmaktadır. Bunun da önlenebilmesi için gerekli tedbirler hızla alınmalıdır."  

Borsanın gelişimi için sigorta şart

Servet Gürkan halka açık şirketlerin sigorta edilmeleri zorunluluğu konusuna da değinerek şunları söyledi: "Bu yatırımcının ve sermaye piyasasının da korunması bakımında çok önemlidir. Tüm birikimini borsada kote edilmiş bir şirketin hisselerine yatıran bir vatandaşın elindeki hisselerin değeri bir deprem, bir yangın, bir infilak veya bir sel sonucunda sıfır olabilecektir. Bu durumda yatırımcı vatandaşın kaybını kim karşılayacaktır. Bu nedenle yatırımcının korunması borsanın gelişmesi bakımından sigorta konusu çok önemlidir. Yeni SPK yasasında bu konuya netlik kazandırılması her bakımdan iyi olacaktır"

 

Bu konularda ilginizi çekebilir