Robogait, hastaları yeniden yürütecek

Tasarımı tamamen yerli mühendisler tarafından yapılan Robogait, TÜBİTAK, KOSGEB ve Ankara Kalkınma Ajansı'nın destekleri ile geliştirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 
Özüm ÖRS
 
ANKARA - ODTÜ Teknokent'te faaliyet gösteren Bama Teknoloji, felç, omurilik ya da beyin hasarı, nörolojik veya ortopedik bir durum sonucunda kaybedilen yürüme yeteneğinin tekrar kazandırılmasını amaçlayan yerli teknoloji geliştirdi.
 
Robogait adı verilen proje ile omurilikte sinir zedelenmesi olan hastalarda bu bağlantının başka sinir yolları ile tekrar bulunması ve yürümenin tekrar öğretilmesi amaçlanıyor. Konuyla ilgili bilgi veren şirket kalite güvence uzmanı Canan Okutanoğlu, "Ayrıca hastanın karşısındaki ekranda hasta ile koordineli bir şekilde yürüyen bir avatar var. Hastanın motivasyonunu artırmak için oyun da oynatıyoruz" dedi. Projenin Ar-Ge çalışmalarının da devam ettiğini bildiren Okutanoğlu, "TÜBİTAK'tan aynı cihaz üzerinde yenilikler için yeni bir destek aldık" diyerek ürün üzerinde 3 tane patent olduğunu sözlerine ekledi.
 
Bu sene ikincisi gerçekleştirilen Ankara Yenilikçi Proje Pazarı'nda tanıtımı yapılan  projelerden bir tanesi de Robogait  oldu. Yaklaşık 2.5 yıl önce, Bama Teknoloji tarafından Ar-Ge çalışmalarına başlanılan Robogait projesi hakkında bilgi veren Kalite Güvence Uzmanı Canan Okutanoğlu, bu projenin robotik yürüyüş sistemi olduğunu bildirdi.
 
Okutanoğlu, "Normalde locomotor denilen bir tedavi tipi var. Bu sistem manuel olarak iki fizyoterapist tarafından gerçekleştiriliyor. Biz bunu robotik hale getiriyoruz. Tek bir tane fizyoterapistin cihazın başında operatör olarak bulunması yeterli. Hasta tekerlekli sandalye ile cihazın içerisine alınıyor ve ayağa kaldırılıyor. Bacaklarına 4 tane motor bağlanıyor. Yukarıdan da karşı ağırlık sistemi ile, ağırlığının doktorlar tarafından belirlenen belli bir yüzdesi alınıyor ve ondan sonra yürüyüş hareketi simüle edilerek yeni baştan öğretiliyor. Bu terapide omurilikte sinir zedelenmesi olan hastalarda bu bağlantının başka sinir yolları ile tekrar bulunması ve yürümenin öğretilmesi amaçlanıyor" şeklinde konuştu.
 
Hasta oyun oynayarak yürüyor
 
Robogait'te görsel motivasyon sistemi bulunduğuna işaret eden Okutanoğlu, "Hastanın karşısında bir ekran var. Bu ekranda bir avatar var ve hasta ile koordineli bir şekilde yürüyor. Motivasyonu artırmak için oyun da oynatıyoruz bir yandan, örneğin hasta para topluyor. Görsel ve işitsel motivasyonun hastanın rehabilite edilmesinde önemli faydasının oynadığını gördük" dedi. Ürünün tasarımı ve üretiminin tamamen yerli mühendisler tarafından yapıldığına dikkat çeken Okutanoğlu, "Robogait'i TÜBİTAK, KOSGEB ve Ankara Kalkınma Ajansı'nın destekleri ile geliştirdik" dedi. Okutanoğlu, şu anda ürün üzerinde 3 tane patent olduğunu belirtti.
 
Yurtiçinde şu ana kadar 3 tane satışının gerçekleştirildiğini söyleyen Okutanoğlu, "İç pazar halen çok açık ama yurt dışı olarak ana hedefimiz Orta Asya ülkeleri, Rusya ve Avrupa ülkeleri" dedi. Okutanoğlu, bu ürünün bir sonraki adımında kişiye özel sistemler geliştirilmesi üzerinde çalışmayı hedeflediklerini dile getirdi. Okutanoğlu, "Bu cihazda son noktaya hiç bir zaman gelemiyorsunuz. Projenin ar-ge çalışmaları arkada devam ediyor. TÜBİTAK'tan aynı cihaz üzerinde yenilikler için yeni bir destek aldık" dedi.
 
Avatar desteği
 
Robogait omurilikte sinir zedelenmesi olan hastalarda bu bağlantının başka sinir yolları ile tekrar bulunmasını ve yürümenin tekrar öğretilmesini amaçlıyor. Robogait'te görsel motivasyon sistemi de yer alıyor. Sistemde hastanın karşısında bulunan ekranda bir avatar yer alıyor. Avatarın özelliği hasta ile koordineli bir şekilde yürümesi. Motivasyonun artırmak için sistemde oyun da oynatılabiliyor. Görse  ve işitsel motivasyonun hastanın rehabilite edilmesinde önemli faydasının olduğu belirtiliyor.