Romanya’ya üç ‘Süvari’ ile girdi

Yurtdışında mağazalaşma atağına kalkan Süvari, bu yıl ve 2014’te cirosunu yüzde 25 artırmayı hedefliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Melih KOCAGİL

BÜKREŞ - Son yıllarda yaptığı mağaza yatırımlarıyla adından söz ettiren erkek giyim mağazası Süvari, Bükreş’te açtığı üç mağaza ile Avrupa pazarında konumunu güçlendirdi. Yurtdışında 35’inci mağazasını açan Süvari, Asya ve Ortadoğu pazarlarında da iddiasını sürdürüyor. Süvari Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Coşkun, birer hafta arayla Romanya’da 3 mağazanın açılışını gerçekleştirdiklerini söyleyerek, “Yurtdışında 35 toplamda 130’uncu mağazamızı açmış bulunuyoruz. Gelecek yıl yurtdışında büyümeye ağırlık vereceğiz. 30-35 mağaza açmayı hedefliyoruz” diye konuştu. Yatırımlarını franchising üzerinden değil doğrudan gerçekleştirdiklerini aktaran Coşkun şöyle devam etti:

“Türkiye de dahil 9 ülkede mağazalarımız var. Romanya’da potansiyel gördüğümüz bütün şehirlere gideceğiz. 3 yıl içinde 10 mağaza açmayı planlıyoruz. 2023’te bin mağaza açma hedefimiz var. 300’ü Türkiye’de 700’ü yurtdışında olacak. Büyük pazarlara ihtiyacımız var. Şu an Rusya ve Orta Asya pazarında güçlüyüz.”

Irak’ta 5 mağaza Mısır beklemede

Irak’ta sözleşmesi imzalananlarla beraber 5 mağaza açacaklarını ifade eden Ahmet Coşkun şu ifadeleri kullandı: “İran’da mağaza açtık, ürünlerimizin taklidini yaptılar. Gelecek yıl için Fas için ciddi çalışmalarımız var. Şu an orada 1 mağazamız var. Mısır ile ilgili bütün çalışmalarımız hazır. Ancak ülkenin durumundan dolayı beklemedeyiz. Orada ilk etapta 4-5 mağazayı planladık. Mısır kısa süre içinde toparlanırsa planlarımızı gerçekleştirmeyi düşünüyoruz aksi takdirde başka ülkere bakacağız.” 

Ürün kalitesi açısından Türkiye’nin çok iyi durumda olduğuna dikkat çeken Coşkun, kredi kartında taksitin sınırlandırılmasıyla ilgili olarak da, “Bizi etkilemiyor. Biz taksit sayısında hiçbir zaman sekizin üzerine çıkmadık” dedi.

‘Fonlar araya tanıdık koyuyor, görüşüyoruz’

Şirketlerinin fonların yakın takibinde olduğunu belirten Ahmet Coşkun, “Fonlar büyük hedefleri olan gelişen firmaların peşindeler. Şimdilik satış niyetimiz yok ama bazıları ile görüşüyoruz. Çünkü araya reddedemeyeceğimiz arkadaşlarımızı, tanıdıklarımızı sokuyorlar” ifadelerini kullandı. Coşkun, şirketin ciro hedefleriyle ilgili olarak, “2013 yılını bir önceki yıla göre yüzde 25 artışla 160 milyon TL ciro ile kapatacağız. 2014 yılında yeni açacağımız mağazalarla ve mevcut mağazalarımızın verimliliğini artırarak yine yüzde 25 büyümeyi hedefliyoruz. 2014 yıl sonu ciro hedefimiz 200 milyon TL” diye konuştu. Süvari Genel Müdürü Fatih Coşkun da 23 farklı ülkede faaliyete geçeceklerini aktararak şu ifadeleri kullandı:”2017 yılına kadar Asya, Avrupave Afrika dışına çıkmayacağız. Biz Romanya’da dahil gelişmekte olan pazarları tercih ediyoruz. Gelişmiş pazarlarda AVM açılmıyor. Bu yüzden büyüme planları yapmanız çok zor. Romanya Avrupa ve Asya özellikleri taşıyan bir ülke. Bizi buraya çeken en önemli neden Türkiye’ye yakın olması.”

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir