Rusya, dev özelleştirme operasyonuna hazırlanıyor

Devletin azınlık hisselerini satacağı şirketler arasında enerji devleri Rosneft ve Transneft ile ülkenin en büyük bankalarından VTB de var.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

MOSKOVA - Rusya, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana tarihinin en büyük özelleştirme operasyonunu yapmaya hazırlanıyor. Basında yer alan haberlere göre satılacak şirketler arasında Rusya'nın en büyük petrol üreticisi Rosneft, ülkenin en büyük bankalarından VTB ve petrol boru hattı tekelini elinde bulunduran Transneft de var.

Rusya Maliye Bakanı Aleksiy Kudrin, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Devlet şirketlerinin önemli orandaki hisselerini piyasaya sunacağız. Ama hakim hisseyi elimizde bulundurmayı düşünüyoruz" dedi. Özelleştirilecek varlıkların maliyetinin kamu tarafından belirleneceğini ifade eden Kudrin, "Fiyatlar piyasa koşullarına göre olacak ve ihale şeffaf yapılacak. Birinin bir başkasına herhangi bir varlığı yapay şekilde düşük fiyata satması kesinlikle kabul edebileceğimiz bir şey değil" diye konuştu. Kudrin, hükümetin, devlet varlıklarının satışından gelecek yıl 10 milyar dolarlık gelir beklediğini belirtirken, satışı planlanan şirketler konusunda bilgi vermedi.

29 milyar dolarak plan

Rus hükümeti bugün yapacağı toplantıda, 2011-2013 bütçe taslağını ve devlete ait şirketlerin satışı konusunu onaylacak. Hükümetin 2011-2013 yılları arasında özelleştirilmesi planlanan ve mevcut piyasa değeri 29 milyar dolarak tahmin edilen özelleştirme planı kabul etmesi halinde, bu ülkenin şu ana kadar en büyük özelleştirmesi olacak.

Rusya'nın eski Devlet Başkanı Boris Yeltsin döneminde yapılan özelleştirmelerde en büyük petrol ve metal şirketleri, dönemin oligarkları tarafından çok düşük fiyatlara satın alınmıştı.

Hükümet önümüzdeki 3 yıl içinde önde gelen devlet şirketlerinde azınlık hisselerini satmaya hazırlanırken, bu hisselerin yabancılar tarafından satın alınıp alınmayacağı konusu henüz netliğe kavuşmuş değil. Özelleştirmeden elde edilecek gelir 2012 yılında yapılacak devlet başkanlığı seçimi öncesinde hükümete sosyal harcamaları artırma imkanı verecek.

Petrol, banka ve boru hattı

Haber ajansı Reuters, hükümetin Rusya'nın en büyük petrol üreticisi şirketi Rosneft, ülkenin en büyük bankalarından VTB ve petrol boru hattı tekelini elinde bulunduran Transneft'in azınlık hisselerini satmaya hazırlandığını ileri sürdü.

Kudrin geçen salı günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın bütçe açığını 2015 yılına kadar kapatmasının zor olduğunu belirtirken, Başbakan Vladimir Putin de dün yaptığı açıklamada, Rusya'nın bu yıl bütçe açığını yüzde 5'in altına indiremeyebileceğini söylemişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir