Rusya'dan Ermenistan'a büyük destek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ahmet COŞKUNAYDIN
ahmetcoskunaydin@hotmail.com

Rusya, Kafkasya'da bulunan en yakın dost ve müttefiki olan Ermenistan'a özel ayrıcalıklar tanıyor. Ağırlıklı olarak ekonomik ve askeri anlamdaki söz konusu ayrıcalıklarda, Rusya, bu ülkeye sattığı doğal gaz fiyatında da önemli bir indirime gitti. Ermenistan bundan böyle Rus doğal gazını, daha önce ödediği fiyatın 25 dolar altında ödeyecek. Bu indirimle, Ermenistan, Rusya'nın en büyük doğal gaz kuruluşu olan Gazprom'a bundan böyle bin metreküp doğal gaza 190 dolar yerine 165 dolar ödeyecek. Anlaşmanın önümüzdeki yıllarda daha yeni ayrıcalıklar getirerek sürmesi de beklenen bir olgu. Doğal gazda tamamen dışa bağımlı bir ülke olan Ermenistan için, özellikle ekonomik anlamda elini rahatlatabilecek ve dış ödemeler dengesine katkıda bulunacak. Rusya bu hareketi ile, en yakın müttefiklerinden bir olan Ermenistan'ın yanında oluğunu da göstermiş olacak.

Ciddi bir ekonomik çıkmaz ve komşusu Azerbaycan ile de sürekli savaş tehlikesi içinde yaşayan Ermenistan, Rusya'dan elde ettiği yaklaşık 200 milyon dolarlık kredi ile de eskiyen, savaş, araç ve gereçlerini yenileyecek. Silahların ise bir kısmının hazır ve bir kısmının da anlaşmanın yürürlüğe girmesinin ardından üretilerek, süratle, teslim edilmesi söz konusu.

Halen Rusya'da, Ermenistan'da yaşayan nüfustan çok daha fazla bir Ermeni kolonisi Rusya'nın bir çok bölgesine dağılmış olarak yaşıyor. Bu insanların en büyük bölümü ise ağırlıklı olarak Rusya'nın Kafkasya Bölgesi ile başkent Moskova'da bulunuyor.

Rusya, Ermenistan'ın en büyük ekonomik ve ticari ilişkilerinin olduğu ülke konumunda. Bunun yanında, Ermenistan sınırlarının korunması konusunda da Rusya'nın yadsınmaz bir desteği söz konusu. Ermenistan'ın, silah ve araç-gereçlerini modernleştirmesi, bir yerde, bu ülkenin kendini Azerbaycan ve Türkiye'ye karşı garantiye alması, öte yandan da Rusya Federasyonu'nun, NATO'ya karşı bölgede güçlenmesi anlamına geliyor.

Öte yandan, bir çok müttefikini ve silah pazarını Batı'ya ve özellikle Amerika Birleşik Devletlerine kaptıran, Rusya'nın, bu pazara verdiği özel önem gözler önüne seriliyor. Rusya, Ermenistan ile ilişkilerini sıcak yutabilmek için, bu ülkenin vatandaşlarına, vize, oturum ve eğitim gibi konularda da kolaylıklar tanıyor. Halen Rusya'da başta araştırma ve bilim alanı olmak üzere sayısız Ermeni kökenli, bilim adamı, araştırmacı ve öğretim üyesi görev yapıyor...