"S-400 anlaşmasına sadık kalacağız"

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, "S-400 alımına ilişkin anlaşmayı imzaladık, parasının büyük bölümü ödendi... Biz S-400 üzerinde gelişen anlaşmaya sadık kalacağız ve bunlar gelecek" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, Türkiye'nin Rusya'dan alacağı S-400 füzeleri için ilgili anlaşmanın imzalandığını ve ödemenin büyük bölümünün yapıldığını belirterek Türkiye'nin bu anlaşmaya "sadık kalacağını" belirtti.

Öte yandan bir ABD'li yetkili, Washington'ın Türkiye'ye sunduğu Patriot teklifi konusunda yarına kadar resmi olmayan bir yanıt vermesini istediğini belirtti.

ABD'den Ocak ayı başında gelen bir heyet Türkiye'ye Patriot füze sistemlerinin satışına ilişkin tekliflerini sunmuştu. Ancak geçen hafta basında yer alan haberlerde ABD'li bir yetkilinin "Türkiye'nin S-400 satın alması F-35 projesindeki katılımını tehlikeye atar, Patriot satışı için süreç son bulur ve yaptırımların kapısı aralanır" dediği belirtilmişti.

TBMM'den bir grup parlamenterle ABD'de bulunan ve Kongre üyeleri ile görüşmeler yapan Bozkır, gazetecilerin Türkiye'nin Rusya'dan alacağını duyurduğu S-400 sistemleri ve ABD'nin sunduğu Patriot teklifi konusundaki soruları yanıtladı.

"Ruslar hem S-400'leri çok kısa sürede vereceklerini, çok daha iyi fiyatla verebileceklerini, hem de teknoloji transferlerini gerçekleştirebileceklerini ifade ettiler" diyen Bozkır, "Bu da bizim ihtiyaçlarımıza cevap verdiği için S-400 alımına ilişkin anlaşmayı imzaladık, parasının büyük bölümü ödendi. Kasım ayında da Türkiye'ye gelecek şekilde bu çalışmalar sürüyor" dedi.

ABD Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı (DSCA), 18 Aralık'ta ABD Kongresi'ne Türkiye'ye 3.5 milyar dolar tutarında Patriot hava ve füze savunma sisteminin muhtemel satışına izin verdiğine ilişkin bildirimde bulunmuştu. Kongrenin bu satışa itiraz etmemesinin ardından da bu teklif Ocak başında Türkiye'ye sunulmuştu.

ABD Türkiye'den resmi olmayan yanıtını bekliyor

Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füze sistemleri satın alması başta ABD olmak üzere bazı NATO üyelerinin itirazlarına neden oluyor. Bu ülkeler S-400'lerin NATO sistemleri ile uyumlu olmadığını ve güvenlik riskleri yaratabileceğini belirtirken, ABD Türkiye'den S-400'ler ile Patriot'lar arasında bir tercih yapmasını talep ediyor.

Reuters'a konuşan ABD'li yetkililer Patriot'ların Türkiye'ye satışı için verilen resmi teklifin Mart ayı sonuna kadar geçerli olduğunu, bu tarihten sonra ise yeni bir teklifin sunulması gerekeceğini belirtti.

ABD'li bir yetkili ise Washington'ın Türkiye'den yarına kadar en azından S-400 alımına ilişkin kararlarını hayata geçirip geçirmeyeceklerine dair resmi olmayan bir yanıt vermesini istediğini belirtti.

"Biz S-400'leri alacağız ama eğer Patriot üreten firma bizim şartlarımıza uymayı kabul ederse Patriot'ları da alırız. Eğer Eurosam da aynı şartlara uyuyorsa onları da alırız. Türkiye çok büyük bir ülke, bölge çok tehlikeli, 13 komşusu var. Bizim güvenlik ihtiyacımız gerekirse üç sistemi de alabilecek durumda" diyen Bozkır Türkiye'nin S-400 anlaşmasına "sadık kalacağını" şu sözlerle anlattı:

"Burada imzalanmış bir anlaşma var, parası ödenmiş bir sistem var. Komşumuz Rusya ile olan çok önemli ilişkilerimiz var. Bir başka çok önem verdiğimiz bir ülke ile Rusya arasında sorun var diye, Türkiye üzerinden bu sorunun giderilmesi doğru olmaz... Tabiatıyla bu açıdan biz S-400 üzerinde gelişen anlaşmaya sadık kalacağız ve bunlar gelecek."