Şah Deniz gaz alımı anlaşması imzalandı

Erdoğan, "En geç bir yıl içinde hattın icrası ile ilgili proje çalışmaları bitirilip sonra bunun adımı atılacak" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Azerbaycan arasında Şah Deniz gaz alımı anlaşması imzalandığını açıkladı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile İzmir'de Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi anlaşmasına ev sahipliği yaptıktan sonra bir basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, toplantı sırasında iki ülke arasında anlaşma ve mutabakat zaptlarına imza konulduğunu söyledi ve "Türkiye- Azerbaycan arasında Şah Deniz gaz alımı anlaşması imzalandı" dedi.

İmzalanan gaz alımı anlaşmasının miktarı, ne kadarının Türkiye tarafından kullanılacağı ve ne kadarının başka ülkelere gönderileceği sorulan Erdoğan, anlaşmanın detaylarına ilişkin görüşmeleri enerji bakanlarının yaptığını belirtti. Erdoğan, "En geç bir yıl içinde hattın icrası ile ilgili proje çalışmaları bitirilip sonra bunun adımı atılacak. Ne kadar Avrupa'ya gaz ihracı olur, özellikle Azerbaycan'ın yapacağı görüşmeler ve arz talebe göre bunlar ortaya çıkacaktır. Hattan gelecek doğalgaz miktarını ele almadık, bunlar daha çok enerji bakanları arasında yapılacak görüşmelerle ortaya çıkacaktır" dedi.

İki ülke arasında bir süredir Şah Deniz II anlaşmasının imzalanabilmesi için müzakereler yürütülüyordu. Müzakerelerde Şah Deniz II sahasından üretilecek gazın 6 milyar metreküplük bölümünün Türkiye tarafından alınması, 10 milyar metreküplük bölümünün ise Türkiye üzerinden Avrupa'ya satışının yapılması ele alınmıştı.

Şah Deniz II sahasında üretilecek doğalgaz, Türkiye-Avusturya (Nabucco) doğalgaz boru hattının hayata geçirilmesi açısından büyük önem taşıyor.

Aliyev ise basın toplantısında bugün imzalanan enerji ve gaz anlaşmalarının iki ülke için yeni ufuklar ve imkanlar açmasını ümit ettiklerini belirtti. Aliyev, "Hem bizim halklarımız hem de dost ülkeler bundan faydalanacaktır" dedi.

Azerbaycan ve Türkiye arasında anlaşmanın imzalanması için yürütülen müzakerelerde anlaşmanın hangi ülkenin hukukuna tabi olacağından, yapılacak yatırımlara kadar bazı alanlarda mutabakat sağlanamamıştı.

Türkiye ve Azerbaycan anlaşmayı en son olarak Eylül ayı içinde imzalamayı hedeflediklerini açıklamışlardı ancak bu gerçekleşmemişti.

Enerji Bakanı Taner Yıldız Reuters 24 Ağustos'ta Reuters'a yaptığı açıklamada, Azerbaycan ile Şah Deniz II sahasından üretilecek doğalgazdan 6 milyar metreküplük gaz alımını da içeren anlaşmanın Eylül sonuna kadar imzalanmasının öngörüldüğünü ancak anlaşmanın daha erken imzalanması için teklif götürdüklerini söylemişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir