Samast'ın tahliye istemine ret

Yargıtay, Hrant Dink'in katil zanlısı Ogün Samast'ın tahliye istemini reddetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Yargıtay 1. Ceza Diresi, "tasarlayarak Hrant Dink'i öldürmek" ve "ruhsatsız silah taşımak" suçlarından 22 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılan Ogün Samast'ın tahliye talebini reddetti.
Suç tarihinde 18 yaşından küçük olduğu için İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Ogün Samast, 25 Temmuz 2011'de "tasarlayarak adam öldürmek" ve "ruhsatsız silah taşımak" suçlarından 22 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.
Samast'ın avukatı Levent Yıldırım, Samast'ın CMK 102. maddesi kapsamında 5 yıllık tutukluluk süresinin bu ay içinde dolacağı gerekçesiyle tahliye talebine ilişkin Yargıtay 1. Ceza Dairesi'ne dilekçe verdi.
Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Ogün Samast'ın tutuklu yargılanma süresinin makul süre sınırını aşmadığı gerekçesiyle tahliye talebinin oy birliğiyle reddine karar verdi.
Dairenin 20 Ocak 2012'de aldığı kararda, Samast'ın tutukluluk döneminin 20 Ocak 2007'de başladığı, Samast hakkındaki hükmün ise İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesinde 25 Temmuz 2011'de kurulduğu hatırlatıldı.
Dairenin kararında olayın özelikleri, suçların niteliği, verilen ceza miktarı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ilgili maddesi, sözleşmeyi yorumlayan ve uygulayan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin yerleşmiş kararlarına göre, "makul tutukluluk süresinin" belirlenmesinde esas alınan yerel mahkemedeki tutuklu yargılanma süresinin toplamının 4 yıl 6 ay 5 gün olduğu belirtildi.
Daire, AİHM'in yerleşmiş bu kararı ile ağır cezalık suçlarda tutukluluk süresinin üst sınırı 5 yıl olarak öngören Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 102/2. maddesini birlikte değerlendirdi. Kararda, bu unsurlar birlikte değerlendirildiğinde Samast'ın tutuklu yargılanma süresinin makul süre sınırını aşmadığı anlaşıldığından salıverilme isteminin reddine oy birliğiyle karar verildiği bildirildi.
20 Ocak 2007'de tutuklandı
Samast'ın tutukluk süresi 20 Ocak 2007'de başlamış, 24 Ocak 2007 itibarıyla da cezaevine konulmuştu.
Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) tutukluluk süresini belirleyen 102. maddesinin 31 Aralık 2010 tarihinde yürürlüğe girmesiyle, örgütlü suçlarda 10, diğer suçlarda ise 5 yıllık tutukluk süresini dolduran sanıklar tahliye edilmişti.
"Adam öldürme" suçlarının temyiz incelemesini yapmakla görevli Yargıtay 1. Ceza Dairesi de CMK'nın 102. maddesinin yürürlüğe girdiği gün, "Ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde, tutukluluk süresi en çok iki yıldır. Bu süre, zorunlu hallerde, gerekçesi gösterilerek uzatılabilir; uzatma süresi toplam üç yılı geçemez" hükmü gereğince 5 yıllık süreyi dolduran sanıkların tahliyesine karar vermişti.
Ancak, bu tahliyelerin ardından, Yargıtay Ceza Genel Kurulu, baktığı başka bir davada, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin "Yerel mahkemelerin karara bağladığı davaların sanıkları hükümlü sayılır. Temyiz aşaması tutukluluktan sayılmaz" kararı doğrultusunda yeni bir karar vererek, "Yerel mahkemenin verdiği mahkumiyet kararıyla kişinin artık hükümlü hale geldiğini, dolayısıyla mahkeme kararından sonra 5 yıllık tutukluluk süresinin dolduğu gerekçesiyle tahliye edilemeyeceğine" karar vermişti.
Yargıtay 1. Ceza Dairesi de Samast ile ilgili tahliye talebini görüşürken AİHM'in ve Yargıtay Ceza Genel Kurulunun son kararını esas aldı.
Bu konularda ilginizi çekebilir