Samsun-Ceyhan'a üçüncü ortak geliyor

Yıldız, İtalya'dan ENI şirketinin de projeye katılması için bu hafta içinde bir görüşme yapacaklarını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Samsun-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı Projesi'ne Türkiye ve Rusya'nın yanı sıra İtalya'dan ENI şirketinin katılması konusunda bu hafta içinde bir görüşme yapacaklarını açıkladı.

Bakan Yıldız, çeşitli temas ve ziyaretler için Türkiye'ye gelen Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Başkanı Thomas Mirow ve beraberindeki heyet ile makamında bir araya geldi.

Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Yıldız, Mirow ve beraberindeki heyet ile Türkiye ve bölgenin büyümesi ve enerji sektörü konusunda son derece verimli bir görüşme yaptıklarını söyledi.

Bir gazetecinin "25-26 Eylül tarihlerinde teknik heyetin Moskova temasları sırasında, Samsun-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı Projesiyle ilgili bir karar alındı mı?" şeklindeki sorusu üzerine Yıldız, Türkiye'den bir teknik heyetin geçen hafta sonunda Moskova'da çok güzel görüşmeler yaptığını söyledi.

Geçen hafta Moskova tarafından yapıldığı belirtilen açıklamaların izine rastlanmadığını ifade eden Yıldız, şöyle konuştu:

"Müzakerelerin aynen nükleerdeki olgunlaşma hızına paralel olarak, hızlı bir şekilde yürütülmesine karar verdik. Rus tarafından bu konuyla alakalı son derece sıcak mesajlar oluştu. Karşılıklı hem DUMA'nın, hem de TBMM'den projenin metinleriyle alakalı hususta hükümetlerarası anlaşmaya da esas olabilecek, belki İtalya'nın da katılabileceği, yani bunu 3'lü mü, ikili mi yapacağımız konusunda bu hafta içinde bir görüşme yapacağız. ENI'nin başkanı ve diğer grup başkanlarıyla ile Çarşamba günü İstanbul'da yoğun görüşmelerimiz olacak. Orada bu görüşmeleri olgunlaştıracağız. Samsun-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı Projesi Türkiye için gerekli bir projedir."

Bu konularda ilginizi çekebilir