Samsung ve Anadolu savunmalarını verdi
Rekabet Kurulu, kararını 27 Haziran’da açıklayacak.
ANKARA - Rekabet Kurulu tarafından Anadolu Elektronik ve Samsung Electronics hakkında açılan rekabet soruşturması kapsamında şirketlerin sözlü savunmaları alındı.
Rekabet Kurulu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, soruşturmaya ilişkin nihai kararın 27 Haziran'da açıklanacağını bildirdi.
Rekabet Kurumu'nda yapılan sözlü savunma toplantısının açılışını yapan Kaldırımcı, Kurulun 18 Mart 2010 tarihli kararıyla, Anadolu Elektronik ve Samsung Electronics'in alıcılarının yeniden satış fiyatını belirlemek suretiyle 4054 sayılı Rekabet Kanununu ihlal edip etmediklerinin belirlenmesi amacıyla soruşturma açıldığı hatırlattı.
Soruşturma heyeti temsilcisi Aydın Çelen ise söz konusu soruşturma kapsamında ihlal tespit ettiklerini, bu doğrultuda idari para cezası verilmesi gerektiğini savundu.
Anadolu Elektronik Aletler Pazarlama ve Ticaret AŞ'yi temsilen sözlü savunmada bulunan Avukat Zeynep Ergün, pazarın dinamik ve büyüyen bir yapısı olduğunu ve çok fazla oyuncu bulunduğuna dikkati çekerek, yapılan küçük bir kampanyaların bile şirketlerin pazar payının önemli bir şekilde arttırdığını söyledi.
Panel TV pazarında, pazarın temel belirleyicilerinin teknomarketler olduğuna işaret eden Ergün, teknomarketlerin neredeyse her hafta bir kampanya düzenlediğini, sürekli agresif bir pazar politikası ile rekabette bulunduğunu, pazar paylarının yıllık bazda değil, ay içinde bile değiştiğini ifade etti.
Pazarda en belirleyici unsurun fiyat olduğunu ifade eden Ergün, rekabetin fiyat üzerinden gerçekleştiğini, bunun da sürekli kampanyalar düzenleyen teknomarketlerin lehine, bayilerin aleyhine bir ortam yarattığını kaydetti.
Bayilerin de teknomarketlerle rekabet edemediği için sağlayıcılara şikayette bulunduğunu anlatan Ergün, bu şikayetler sonucu şirketlerin bayilere zaman zaman ek destekler sağladığını bildirdi.
Panel TV pazarında çok marka olduğunu, düşük fiyat ile düşük fiyat garantisinin rekabeti artırdığına işaret eden Ergün, düzenlenen kampanyalar ile fiyat düşüşü ve artışlarında sağlayıcıların hiç bir etkisi bulunmadığını vurguladı.
Pazarda çok farklı fiyat uygulamaları dikkate alındığında yeniden satış fiyatı belirleme anlaşmasının olmadığının çok açık olduğunu iddia eden Ergün, "yeniden satış fiyatı belirlemek mümkün değil, ortada bir anlaşma da yok, tespit edilen yazışmalar da kanallardan gelen şikayetlerle başlıyor, ancak herhangi bir girişim, anlaşma yok pazara da etkisi yok" diye konuştu.
Anadolu Elektronik'in satış noktalarına fiyat tavsiyesinde bulunduğunu ancak nihai tüketiciye sunulmasında fiyata herhangi bir şekilde müdahalesi bulunmadığını anlatan Ergün, teknoloji marketlerinin fiyatlarını Anadolu Elektroniğin belirlemesinin mümkün olmadığını kaydetti. Ergün, soruşturma sonrasında şirkete ceza uygulanmaması gerektiğini savundu.
Anadolu Elektronik genel müdürü
Anadolu Elektronik Aletler Pazarlama ve Ticaret AŞ Genel Müdürü Sırrı Serdar Güray da Türk tüketicisinin yeni teknolojilere son derece açık olduğunu belirtirken, bu nedenle sektörün hızla büyüyüp geliştiğini söyledi.
Görevde bulunduğu sürede pazarda gördüğü en temel özelliğin "şikayet" olduğunu ifade eden Güray, "6 senedir bu sektörde çalışıyorum hiç bir sektörde bu kadar şikayet olduğunu görmedim. Hiç bir zaman memnun olmazlar, teknomarketler bayileri, bayiler teknomarketleri, teknomarketler ve bayiler kendi aralarında birbirlerini şikayet ederler" dedi.
Bayilerden ve teknomarketlerden gelen şikayetler üzerine yapılan yazışmaların fiyat düzeltmesi çabası olarak algılanmaması gerektiğini belirten Güray, bunların iç yazışma düzeyinde kaldığını, yeniden fiyat belirleme gibi bir uygulamada bulunmadıklarını bildirdi.
Savunmasında Anadolu Elektronik'in tavsiye ettiği fiyatlar ile bayilerin uyguladığı fiyatlar arasındaki farklılıkları belgeler ile gösteren Güray, bazı şirketlerin alımlarda indirim, ek destek almak için şikayetlerini sürdürdüğünü söyledi.
Şirketin herhangi bir takip mekanizması olmadığını, kimin hangi fiyattan satış yaptığını takip etmediğini anlatan Güray, bu nedenle cezalandırma mekanizmasının da olmadığını, bu doğrultuda da teknomarketlere mal sevkiyatını durdurma gibi bir uygulamaya yer olmadığını ifade etti.
Gelen şikayetler sonucu izleyen dönemlerde bayilere ek destek verildiğini anlatan Güray, "Ancak fiyatların oluşması Anadolu Elektronik kaynaklı değildir. Kanallar arasındaki pazar kapma yarışından kaynaklanmaktadır" şeklinde konuştu.
Samsung savunması
Samsung Electronics İstanbul Pazarlama ve Ticaret Ltd. Şti adına savunmada bulunan Avukat Yılmaz Aslan ise Samsung'un genel politikasının fiyat rekabeti üzerinde kurulu olduğunu belirten, panel TV pazarında fiyat rekabeti yaratan bir şirket olduklarını, önemli olanın pazar payını artırmak, karlılığın ondan sonraki politika olduğunu söyledi.
Samsung ile Anadolu Elektronik arasında bir anlaşma bulunmadığını ifade eden Aslan, şikayetler üzerine gelen 60 mailden, 12 tanesine cevap verildiğini, bunların içinde de hiç bir fiyat unsurunu belirleyen cümle olmadığını kaydetti.
Söz konusu maillerde ne bir zorlama, ne bir cezalandırma ne de bir teşvik unsurunun olmadığını vurgulayan Aslan, bu maillerin bir anlaşmanın varlığını göstermeye de yeterli olmadığını belirtti.
İddia edildiği gibi herhangi bir yeniden satış fiyatı belirleme konusunda irade uyuşmasının mevcut olmadığını bildiren Aslan, "zaten rekabeti sınırlayıcı bir amaç da yoktur, anlaşma da yoktur" dedi.
Aslan, Samsung'un halen pazarda faaliyet gösterdiğini, ancak Anadolu Elektroniğin pazarda bulunmadığını belirterek, bu süre zarfında Samsung'un cirosunun arttığını, herhangi bir ceza uygulaması durumunda hangi yılın cirosunun esas alınacağının önemli bir konu olduğunu ifade etti.
Tarafların savunmalarının dinlenmesinin ardından Rekabet Kurulu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, soruşturmaya ilişkin nihai kararın, 27 Haziran Pazartesi günü saat 14.00'de açıklanacağını bildirdi.